ΚΟΣΜΟΣ

Ξηλώνουν τις ταμπέλες «Μακεδονία» – Γεννήθηκε η Βόρεια Μακεδονία

Τα αποτελέσματα της συμφωνίας των Πρεσπών, άρχισαν ήδη να φαίνονται στην γειτονική μας χώρα.

ADS

Ξηλώνουν από παντού την χρήση του όρου Μακεδονικα και άρχισε πλέον η χρήση του ονόματος «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονία».

Στους επίσημους ιστότοπους της κυβέρνησης και των υπουργείων χρησιμοποιείται το καινούργιο όνομα, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ εμφανίζεται πλέον στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης , ως υπουργός της Βόρειας Μακεδονίας.

Άρχισε επίσης η διαδικασία για την αλλαγή των πινακίδων και των διαβατηρίων.

Σήμερα στις 14:00 ώρα Ελλάδας θα τοποθετηθεί στη μεγαλύτερη συνοριακή δίοδο της χώρας, στη Γευγελή, απέναντι από το τελωνείο των Ευζώνων, πινακίδα με το νέο όνομα.

Ακόμη, όπως ανακοίνωσε η συντονιστική διυπουργική επιτροπή της Βόρειας Μακεδονίας, που συστήθηκε από την κυβέρνηση με σκοπό την εκπλήρωση των δεσμεύσεων της χώρας βάσει της Συμφωνίας των Πρεσπών, οι τελωνειακές Αρχές της χώρας πρέπει εντός τριών ημερών να τοποθετήσουν αυτοκόλλητα στις πινακίδες των συνοριακών διόδων και στα δύο αεροδρόμια της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας (Σκόπια και Οχρίδα) με το νέο όνομα.

Το υπουργείο Εξωτερικών θα πρέπει να αντικαταστήσει τις πινακίδες στο υπουργείο, τις σφραγίδες και τα χαρτόσημα στο Υπουργείο εντός δύο εβδομάδων, και στις διπλωματικές και προξενικές αντιπροσωπείες της χώρας στο εξωτερικό εντός τριών εβδομάδων.

Το υπουργείο Εσωτερικών θα πρέπει να ξεκινήσει την έκδοση νέων πινακίδων κυκλοφορίας οχημάτων εντός τεσσάρων μηνών. Στο ενδιάμεσο, το ίδιο υπουργείο θα εξασφαλίσει αυτοκόλλητα με την ένδειξη “NMK” (το αρκτικόλεξο της ονομασίας North Makedonija).

Η έκδοση νέων διαβατηρίων θα ξεκινήσει μέχρι τα τέλη του 2019. Στο μεσοδιάστημα κατά την έξοδο ή είσοδο θα μπαίνει σφραγίδα η οποία θα διευκρινίζει ότι τα ταξιδιωτικά έγγραφα ανήκουν σε πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας.

Στις αποφάσεις της διυπουργικής επιτροπής διευκρινίζεται συνάμα ότι εντός έξι μηνών θα πρέπει να γίνει εξέταση των αγαλμάτων, των δημοσίων κτηρίων και των υποδομών. Εφόσον αφορούν την αρχαία ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό θα ληφθούν τα απαραίτητα διορθωτικά μέτρα και δράσεις.

Εντός έξι μηνών θα πρέπει να απομακρυνθεί το σύμβολο που εμπεριείχε η πρώην κρατική σημαία (σ.σ. ο Ήλιος της Βεργίνας) από κάθε δημόσιο χώρο και να σταματήσει η δημόσια χρήση του, με εξαίρεση τους αρχαιολογικούς χώρους. Το εν λόγω σύμβολο έχει απαγορευτεί από την ενδιάμεση συμφωνία του 1995.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button