ΚΟΣΜΟΣ

Βίντεο ντοκουμέντο: Καρέ – καρέ η κατάρριψη Αμερικανικού drone στην Μαύρη Θάλασσα

Καρέ-καρέ το «θερμό» επεισόδιο πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα

Η Ευρωπαϊκή Διοίκηση του αμερικανικού στρατού έδωσε στη δημοσιότητα πλάνα από τη σύγκρουση μεταξύ ενός αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους παρακολούθησης και ενός ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους την ώρα που πετούσε πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα.

Το βίντεο απεικονίζει τις κρίσιμες στιγμές στη συνάντηση στον αέρα, η οποία σύμφωνα με το Πεντάγωνο διήρκεσε 30-40 λεπτά.

Το βίντεο δείχνει την κάμερα του drone MQ-9 Reaper, η οποία είναι στραμμένη προς τα πίσω προς την ουρά του και την προπέλα του drone, η οποία είναι τοποθετημένη στο πίσω μέρος, να περιστρέφεται.

Στη συνέχεια, ένα ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος Sukhoi SU-27 φαίνεται να πλησιάζει. Καθώς πλησιάζει, το ρωσικό μαχητικό ρίχνει καύσιμα καθώς αναχαιτίζει το αμερικανικό drone.

Σε άλλο μέρος του πλάνου, το ρωσικό τζετ κάνει άλλο ένα πέρασμα. Καθώς πλησιάζει, ρίχνει και πάλι καύσιμα.

Το βίντεο από το drone διακόπτεται στη συνέχεια καθώς το ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος συγκρούεται με το MQ-9 Reaper, καταστρέφοντας την προπέλα και αναγκάζοντας τελικά τις ΗΠΑ να καταρρίψουν το drone στη Μαύρη Θάλασσα. Η Ρωσία αρνήθηκε ότι σημειώθηκε σύγκρουση. Όταν η κάμερα επανέρχεται, η θέα είναι και πάλι στραμμένη προς τα πίσω και η προπέλα εμφανίζεται κατεστραμμένη από τη σύγκρουση.

Με τον έλικα κατεστραμμένο, οι χειριστές του drone πέταξαν ουσιαστικά το αεροσκάφος ως ανεμόπτερο καθώς κατευθυνόταν προς τη Μαύρη Θάλασσα, κατεβάζοντάς το στα διεθνή ύδατα νοτιοδυτικά της Κριμαίας.

Καθώς έπεφτε, δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν στο CNN ότι οι χειριστές έσβησαν εξ αποστάσεως το ευαίσθητο λογισμικό του drone, μετριάζοντας τον κίνδυνο να πέσουν μυστικά αρχεία στα χέρια του εχθρού προτού αυτό συντριβεί στο νερό.

Την Τετάρτη, ο συντονιστής επικοινωνίας του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας Τζον Κίρμπι είπε στο CNN ότι το drone δεν είχε ανακτηθεί και ότι «δεν ήταν σίγουρος» ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να το ανακτήσουν.

Η Ρωσία θέλει να ανακτήσει τα συντρίμμια

Εν τω μεταξύ, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θέλει να ανακτήσει τα συντρίμμια του αμερικανικού drone, για την κατάρριψη του οποίου στη Μαύρη Θάλασσα κατηγορείται από τη Δύση, και να αποδείξει την εμπλοκή, όπως καταγγέλλει, των ΗΠΑ σε επιχειρήσεις στην Ουκρανία.

Χθες Τετάρτη το βράδυ ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού εκτίμησε ότι ένα από τα αίτια του ατυχήματος είναι η «αύξηση» των αμερικανικών επιχειρήσεων κατασκοπείας.

«Τα αίτια του συμβάντος είναι η μη τήρηση από την πλευρά των ΗΠΑ της ζώνης περιορισμού πτήσεων, την οποία έχει ανακοινώσει η Ρωσία και η οποία θεσπίστηκε λόγω της διεξαγωγής της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης (στην Ουκρανία), καθώς και λόγω της αύξησης των δραστηριοτήτων (των υπηρεσιών) Πληροφοριών εναντίον των συμφερόντων της Ρωσίας», επεσήμανε ο Σοϊγκού σε ανακοίνωσή του.

«Η Ρωσία δεν επιθυμεί μια τέτοια τροπή των γεγονότων αλλά πλέον θα αντιδρά σε κάθε πρόκληση», πρόσθετε η ανακοίνωση. Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι το drone εισήλθε, από τα ανοικτά της Κριμαίας την οποία προσάρτησε το 2014, στην ζώνη αεροπορικού αποκλεισμού που έχει κηρύξει η ίδια μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button