ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: Τόκους $87K ανά ημέρα μέχρι να πληρώσει το πρόστιμο των 354 εκ.

Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ οφείλει επιπλέον 87.502 δολάρια σε τόκους μετά την εκδίκαση της υπόθεσης για κάθε μέρα μέχρι να πληρώσει το πρόστιμο ύψους 354 εκατομμυρίων δολαρίων που διέταξε ο δικαστής Άρθουρ Ένγκορον στην υπόθεση αστικής απάτης του.

Ο δικαστής Ένγκορον επέβαλε την Παρασκευή πρόστιμο ύψους 354 εκατομμυρίων δολαρίων στον Τραμπ συν περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια σε προδικαστικούς τόκους στην υπόθεση αστικής απάτης που άσκησε η γενική εισαγγελέας της Νέας Υόρκης Λετίθια Τζέιμς, αφού διαπίστωσε ότι ο Τραμπ και οι γιοι του είχαν διογκώσει την καθαρή αξία του Τραμπ προκειμένου να επιτύχουν ευνοϊκότερους όρους δανεισμού. Ο πρώην πρόεδρος αρνήθηκε κάθε αδίκημα και δήλωσε ότι θα ασκήσει έφεση.

Ο Ένγκορον διέταξε τον Τραμπ να καταβάλει τόκους προδικαστικούς για κάθε παράνομο κέρδος -με τον τόκο να συσσωρεύεται με βάση την ημερομηνία κάθε συναλλαγής- καθώς και επιτόκιο 9% μετά την έκδοση της απόφασης, μόλις το δικαστήριο εκδώσει την απόφαση για την υπόθεση.


Με τον Τραμπ να οφείλει πάνω από 600.000 δολάρια σε τόκους κάθε εβδομάδα, οι τόκοι όχι μόνο προσθέτουν στους αυξανόμενους νομικούς λογαριασμούς του, αλλά πιθανότατα θα καθοδηγήσουν και την προσέγγιση του πρώην προέδρου στην έφεσή του, σύμφωνα με τον καθηγητή επιχειρηματικού δικαίου του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν Γουίλ Τόμας.

“Εάν καταλήξει να χάσει στην έφεση, ο Τραμπ θα πρέπει να πληρώσει τόσο τους τόκους πριν από την έκδοση της απόφασης όσο και τους τόκους μετά την έκδοση της απόφασης”, δήλωσε στο ABC News ο καθηγητής επιχειρηματικού δικαίου του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν Will Thomas.

Σε αποκλειστική συνέντευξή του στο ABC News, ο Τζέιμς υποσχέθηκε ότι ο Τραμπ θα πληρώσει το πρόστιμο, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής κατάσχεσης των περιουσιακών του στοιχείων, όπως τα ομώνυμα κτίρια, εάν δεν έχει τα μετρητά για το πρόστιμο.

“Αν δεν έχει κεφάλαια για να πληρώσει την απόφαση, τότε θα αναζητήσουμε μηχανισμούς εκτέλεσης της απόφασης στο δικαστήριο και θα ζητήσουμε από τον δικαστή να κατασχέσει τα περιουσιακά του στοιχεία”, δήλωσε ο Τζέιμς στο ABC News.

Ακολουθούν τέσσερα πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με τις τεράστιες ποινές του Τραμπ.

Γιατί ο Τραμπ πρέπει να πληρώσει επιτόκιο 9%;
Ο δικαστής Engoron διέταξε τον Trump να πληρώσει επιτόκιο 9% για το πρόστιμο με βάση τον νόμο και τους κανόνες πολιτικής πρακτικής της Νέας Υόρκης.

Ο Engoron έπρεπε να προσδιορίσει την ημερομηνία από την οποία άρχισε να συσσωρεύεται ο προδικαστικός τόκος, ο οποίος ποικίλλει ανάλογα με την εκάστοτε συναλλαγή.

Για τους τόκους μετά την έκδοση της απόφασης, ο Trump οφείλει 9% του προστίμου ετησίως – ξεκινώντας από την Παρασκευή που εκδόθηκε η απόφαση – μέχρι να καταβάλει ολόκληρο το ποσό.

Πώς αποφάσισε ο δικαστής ότι ο Τραμπ πρέπει να πληρώσει 354 εκατομμύρια δολάρια;
Ο δικαστής Engoron διέταξε τον Trump να καταβάλει περίπου 354 εκατομμύρια δολάρια σε αποζημίωση με βάση τρεις κατηγορίες παράνομων κερδών.

Πρώτον, ο Τραμπ πρέπει να πληρώσει 168 εκατομμύρια δολάρια για τους δυνητικούς τόκους που έχασαν οι τράπεζές του, τις οποίες ο δικαστής αποφάσισε ότι ο Τραμπ εξαπάτησε ώστε να του δώσουν χαμηλότερο επιτόκιο χρησιμοποιώντας ψευδείς οικονομικές καταστάσεις. Ο Ένγκορον διέταξε τον Τραμπ να αρχίσει να πληρώνει τόκους προ της δικαστικής απόφασης για τις συναλλαγές αυτές από τις 4 Μαρτίου 2019 – την ημέρα που η γενική εισαγγελέας της Νέας Υόρκης Λετίθια Τζέιμς ξεκίνησε την έρευνά της.

Δεύτερον, ο Τραμπ οφείλει 60 εκατομμύρια δολάρια για τα κέρδη του από την πώληση ενός γηπέδου γκολφ στη Νέα Υόρκη. Οι τόκοι για την εν λόγω συναλλαγή άρχισαν να συσσωρεύονται στις 26 Ιουνίου 2023, όταν ο Τραμπ πούλησε τη μίσθωση του γηπέδου στην Bally’s.

Τέλος, ο Τραμπ οφείλει 126 εκατομμύρια δολάρια για τα κέρδη του από την πώληση του ξενοδοχείου του στην Ουάσινγκτον και οι τόκοι για το πρόστιμο αυτό άρχισαν να καταβάλλονται στις 11 Μαΐου 2022, όταν ο Τραμπ πούλησε το ακίνητο.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button