ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Θρησκευτικός ηγέτης καλεί σε προσευχή μπροστά από τον ναό της Αγίας Σοφίας

Καλεί τους πιστούς να προσευχηθούν στην πλατεία μεταξύ της Αγίας Σοφίας και του τζαμιού Σουλταναχμέτ τη μέρα της επετείου της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης

Ανοίγουν ξανά τα μουσουλμανικά τεμένη στην Τουρκία από αύριο, Παρασκευή, ημέρα Άλωσης της Κωνσταντινούπολης, με τον επικεφαλής της διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας να δηλώνει ότι θα κάνει την πρωινή μουσουλμανική προσευχή στην πλατεία μεταξύ της Αγίας Σοφίας και του τζαμιού Σουλταναχμέτ.

«Ήρθε ο καιρός, η 29η Μαΐου που συμβολίζει την κατάκτηση, με το θέλημα του Θεού να κατακτήσουμε εκείνα τα μουσουλμανικά τεμένη που είναι τα σύμβολα της κατάκτησης», δήλωσε ο Αλί Ερμπάς, επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, αναφερόμενος στην επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς το 1453 που είναι την Παρασκευή 29 Μαΐου. Η ημερομηνία αυτή εορτάζεται ως ημέρα «Κατάκτησης» (Φέτιχ) για τους Μουσουλμάνους Τούρκους. 

Η επιλογή της ημερομηνίας έχει πυροδοτήσει σενάρια ότι μπορεί ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να εξαγγείλει την μετατροπή του από το 1935 Μουσείου της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τέμενος, κάτι που ο τούρκος Πρόεδρος έχει επανειλημμένα υποσχεθεί στους οπαδούς του από το 2016.

Related Articles

Back to top button
Close
Close