ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Αποσύρει δυνάμεις από τα σύνορα στον Έβρο – Τις στέλνει στη Συρία

Στην απόσυρση δυνάμεων από την Ανατολική Θράκη προχωρά η Τουρκία, με σκοπό να ενισχύσει το μέτωπο στη Συρία.

Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, οι δυνάμεις θα κατευθυνθούν προς την Ιντλίμπ.

Όπως μάλιστα ελέχθη από τον υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, η Τουρκία θα χτυπά πιο εντατικά στόχους.

Η Τουρκία έχει προειδοποιήσει Ρωσία και Συρία

Υπενθυμίζεται ότι προχθές Τεετάρτη, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει να βομβαρδίζει συριακές κυβερνητικές δυνάμεις στη βόρεια Συρία αν πληγεί και άλλος Τούρκος στρατιώτης.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας κατηγόρησε επίσης πως η Ρωσία συμμετέχει σε «σφαγή αμάχων» στη βόρεια Συρία.

Σε ομιλία του στην Άγκυρα, ο Ερντογάν δήλωσε πως η Τουρκία είναι αποφασισμένη να απωθήσει τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, πέραν των τουρκικών θέσεων παρατήρησης στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ.

«Αν υπάρξει ο παραμικρός τραυματισμός στρατιώτη μας σε θέση παρατήρησης ή αλλού, δηλώνω από εδώ ότι θα πλήττουμε τις δυνάμεις του καθεστώτος παντού από σήμερα, ανεξάρτητα από τα σύνορα της Ιντλίμπ ή τις προβλέψεις της συμφωνίας του Σότσι», δήλωσε ο Ερντογάν.

«Θα το πράξουμε χρησιμοποιώντας οποιαδήποτε απαραίτητα μέσα, στον αέρα ή στο έδαφος, χωρίς να διστάσουμε, χωρίς να επιτρέψουμε οποιαδήποτε χρονοτριβή», είπε ο Ερντογάν σε ομιλία ενώπιον μελών του AKP.

Η Ρωσία, η οποία διαθέτει μια αεροπορική βάση στη Συρία, ελέγχει εδώ και χρόνια τον εναέριο χώρο της Ιντλίμπ.

«Το καθεστώς και οι ρωσικές δυνάμεις (…) που το υποστηρίζουν επιτίθενται αδιάκοπα σε αμάχους, διαπράττουν σφαγές και αιματοχυσίες», πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Από τις αρχές Φεβρουαρίου 14 Τούρκοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί και 45 έχουν τραυματιστεί σε επιθέσεις των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων στην Ιντλίμπ.

«Τα αεροπλάνα που πλήττουν τους άμαχους πληθυσμούς στην Ιντλίμπ δεν θα μπορούν πλέον να επιχειρούν με ησυχία όπως πριν», δήλωσε ο Ερντογάν.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχαν τηλεφωνική επικοινωνία και συμφώνησαν πως οι δύο πλευρές θα συνεχίσουν τις επαφές τους σχετικά με τη Συρία.

Ο Ερντογάν δήλωσε πως οι υποστηριζόμενοι από την Τουρκία αντάρτες έχουν κινητοποιηθεί για να απωθήσουν τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις από την Ιντλίμπ, όμως πρόσθεσε πως οι αντάρτες αυτοί πρέπει να παραμείνουν πειθαρχημένοι.

Tags

Related Articles

Back to top button
Close
Close