ΚΟΣΜΟΣ

Το Kραχ της Credit Suisse φέρνει τρόμο και βουτιά στα χρηματιστήρια

Βαριές απώλειες στα διεθνή χρηματιστήρια – Πάνω από 7% οι απώλεις του ευρωπαϊκού τραπεζικού δείκτη – Άνω του 4% η βουτιά του Γενικού Δείκτη στην Αθήνα

Στο «μάτι» του χρηματιστηριακού κυκλώνα βρίσκεται ο τραπεζικός κλάδος της Ευρώπης, καθώς η πρόσφατη κατάρρευση των Silicon Valley Bank – Signature Bank στις ΗΠΑ έχει πυροδοτήσει κύμα ανησυχιών και για την ευάλωτη Credit Suisse. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι η μετοχή της ελβετικής τράπεζας κατακρημνίζεται έως 25% και υποχωρεί κάτω του ψυχολογικού ορίου των 2 φράγκων (1,7 φράγκα), βουλιάζοντας στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών.

Μάλιστα, οι χρηματιστηριακές αρχές αναγκάστηκαν πριν λίγο να αναστείλουν τη διαπραγμάτευση των μετοχών τόσο της Credit Suisse όσο και της Societe Generale, η οποία επίσης δεχόταν ισχυρές πιέσεις. Στον «πάγο» μπήκαν και οι μετοχές αρκετών ιταλικών τραπεζών (UniCredit, Finecobank και Monte Dei Paschi).

Το νέο μπαράζ ρευστοποιήσεων σχετίζεται με την παρέμβαση του μεγαλύτερου μετόχου της Credit Suisse, δηλαδή της Saudi National Bank, η οποία απέκλεισε το ενδεχόμενο να «ρίξει» περισσότερα χρήματα, καθώς δεν επιθυμεί το ποσοστό της να ξεπεράσει το όριο του 10% (σήμερα βρίσκεται στο 9,9%). 

Λίγο νωρίτερα, και ο πρόεδρος της Credis Suisse, Άξελ Λίμαν, είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο κρατικής βοήθειας, ξεκαθαρίζοντας ότι κάτι τέτοιο δεν βρίσκεται στην ατζέντα. 

Στο «κόκκινο» οι αγορές

Η κατρακύλα της ελβετικής τράπεζας, όπως είναι εύλογο, παρασέρνει και τις υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές, με τον δείκτη Euro Stoxx Banks να περιορίζεται κατά 6,6% και να φθάνει στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του Ιανουαρίου. 

Η γαλλική BNP Paribas, δε, χάνει τουλάχιστον 11,5%, ενώ πιέσεις ασκούνται και στις μετοχές των ελληνικών τραπεζών, με την Alpha Bank να κατρακυλάει κατά 8,8%. Commerzbank και Deutsche Bank, επίσης, χάνουν έως 9,5%. Τέλος, η Societe Generale -μέχρι την αναστολή διαπραγμάτευσης- υποχωρούσε κατά 11%.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 εμφανίζει ισχυρές απώλειες στο -2,50% και τις 438 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX μειώνεται κατά 2,73%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 2,57%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 3,33% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 3,46%. 

Τα απόνερα, μάλιστα, φθάνουν έως την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με τα προσυμβόλαια του Dow Jones να προμηνύουν βουτιά σχεδόν 600 μονάδων. Βαριές απώλειες αναμένονται και στους S&P 500 – Nasdaq. 

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button