ΚΟΣΜΟΣ

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την τρομοκρατική επίθεση στη London Bridge

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την δολοφονική επίθεση στη Γέφυρα του Λονδίνου, την Παρασκευή, κατά τη διάρκεια της οποίας δύο άτομα έχασαν τη ζωή τους.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Amaq που ανήκει στην τζιχαντιστική οργάνωση μετέδωσε την ανάληψη ευθύνης παρότι το ΙΚ δεν παρουσίασε κανένα αποδεικτικό στοιχείο. Οι τζιχαντιστές υποστηρίζουν ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε μετά την πρόσκλησή του να στοχοθετούνται χώρες που μετέχουν στον αντίπαλο συνασπισμό του ΙΚ.

Ο άνδρα που φορούσε ψεύτικο γιλέκο αυτοκτονίας αφοπλίστηκε αρχικά από πολίτες, που αμύνθηκαν με πυροσβεστήρες. Οι πολίτες αυτοί χαρακτηρίστηκαν ήρωες στη Βρετανία, ενώ η Μητροπολιτική Αστυνομία αντιμετωπίζει την επίθεση στην London Bridge ως τρομοκρατική επίθεση.

Νωρίτερα είχε δοθεί στη δημοσιότητα μία επιστολή του ένοπλου δράστη, Ουσμάν Καν, σύμφωνα με την οποία ζητούσε να συμμετάσχει σε μαθήματα που θα βοηθούσαν στην «αποριζοσπαστικοποίησή του» από το Ισλάμ. Στην επιστολή έγραφε ότι θέλει να αποδείξει στις αρχές, στην οικογένεια και στην κοινωνία ότι δεν υιοθετεί τις απόψεις που είχε πριν από τη σύλληψή του και ότι μπορεί να αποδείξει πως τότε (κατά την προηγούμενη δράση του) ήταν ανώριμος. «Τώρα είμαι περισσότερο ώριμος και θέλω να ζήσω τη ζωή μου σαν καλός μουσουλμάνος και σαν καλός πολίτης της Βρετανίας» έγραφε.

Ο δράστης της επίθεσης με μαχαίρι είχε καταδικαστεί το 2012 για τρομοκρατική δράση, καθώς συμμετείχε σε ομάδα που σχεδίαζε βομβιστική ενέργεια στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου και να δημιουργήσει στρατόπεδο εκπαίδευσης τρομοκρατών στο Πακιστάν. Είχε αφεθεί ελεύθερος υπό όρους τον Δεκέμβριο του 2018, εξακολουθώντας να φορά το ηλεκτρονικό βραχιόλι παρακολούθησης.

Related Articles

Back to top button