ΚΟΣΜΟΣ

Το Ιράν δοκίμασε νέο βαλλιστικό πύραυλο που έχει το όνομα του Σολεϊμανί

Η Τεχεράνη περουσίασε επίσης έναν νέο πύραυλο Κρουζ

Μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση έστειλε την Πέμπτη το Ιράν, δοκιμάζοντας νέο βαλλιστικό πύραυλο με βεληνεκές 900 μιλίων, τον οποίο παρουσίασε στη διεθνή κοινότητα με την ονομασία του άλλοτε αρχηγού των Φρουρών της Επανάστασης, Κασέμ Σολεϊμανί, ο οποίος δολοφονήθηκε σε αμερικανικό βομβαρδισμό στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης.

Η εκτόξευση του νέου πυραύλου πραγματοποιήθηκε με επιτυχία και το νέο όπλο διένυσε απόσταση 870 μιλίων, πριν καταπέσει στην προγραμματισμένη περιοχή.

Μεγάλη σημασία στη δοκιμή του νέου πυραύλου, λαμβάνει το γεγονός ότι η ενέργεια της Τεχεράνης πραγματοποιήθηκε ένα μόλις 24ωρο μετά τη δήλωση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, περί επαναφοράς των διεθνών κυρώσεων εναντίον του Ιράν. Με αυτόν τον τρόπο, η Τεχεράνη κατέστησε σαφές ότι δεν φοβάται τις τυχόν κυρώσεις των ΗΠΑ και ότι δεν είναι διατεθειμένη να εγκαταλείψει το πυραυλικό της πρόγραμμα, ως άμυνα απέναντι στις απειλές τις Ουάσινγκτον.

«Ο πύραυλος που ονομάζεται μάρτυρας Qassem Soleimani, έχει εμβέλεια 1.400 χλμ. Και ο πύραυλος Cruz, που ονομάζεται μάρτυρας Abu Mahdi, έχει εμβέλεια πάνω από 1.000 χλμ.», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Amir Hatami σε τηλεοπτική ομιλία.

Εικόνες των πυραύλων προβλήθηκαν στην κρατική τηλεόραση, η οποία ανέφερε ότι ήταν «ο νεότερος ιρανικός πυραύλος Cruz που θα ενισχύσει περαιτέρω την δύναμη αποτροπής του Ιράν».

Ο Soleimani, επικεφαλής της Φρουρών τηε Επανάστασης του Ιράν, και ο Ιρακινός κυβερνήτης πολιτοφυλακών Abu Mahdi al-Muhandisσκοτώθηκαν τον Ιανουάριο σε μια επίθεση των ΗΠΑ στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης.

«Οι πύραυλοι και ιδιαίτερα οι πύραυλοι Κρουζ είναι πολύ σημαντικοί για εμάς… Το γεγονός ότι έχουμε αυξήσει το εύρος από 300 σε 1.000 χλμ, σε λιγότερο από δύο χρόνια, είναι ένα μεγάλο επίτευγμα», δήλωσε ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ρουχάνι.

«Η στρατιωτική μας δύναμη και τα προγράμματα πυραύλων είναι αμυντικά», πρόσθεσε.

Related Articles

Back to top button
Close
Close