ΚΟΣΜΟΣ

Το ΔΝΤ προβλέπει πλεονάσματα 3,5% έως το 2022

Πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ έως και το 2022 βλέπει το ΔΝΤ, μέσω της έκθεσής του Fiscal Monitor, για την Ελλάδα. Η δημοσιοποίηση της έκθεσης γίνεται μια ημέρα πριν την αναχώρηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου για την Ουάσινγκτον, όπου και θα συμμετάσχει στην εαρινή Σύνοδο του Ταμείου. 

Οι εκτιμήσεις για τα πρωτογενή πλεονάσματα δεν δημιουργούν εμπόδιο στη βούληση της κυβέρνησης για πρόωρη εξόφληση δανείων προς το Ταμείο. Με βάση την έκθεση, μέχρι το 2022 οι μεταμνημονιακές δεσμεύσεις της χώρας θα επιτεχυθούν. Στη συνέχεια, τα πρωτογενή πλεονάσματα θα μειωθούν στο στο 3% του ΑΕΠ το 2023 και στο 2,8% του ΑΕΠ το 2024.

Το Ταμείο εμμένει στην μείωση του αφορολόγητου από το 2020

Ωστόσο, το ΔΝΤ έχει διαμηνύσει ότι η εφαρμογή της μείωσης του αφορολόγητου από το 2020 αποτελεί διαρθρωτική μεταρρύθμιση. Στόχος είναι αφενός να διευρυνθεί η φορολογική βάση και αφετέρου να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος για να αλλάξει η δημοσιονομική πολιτική, κάτι που θα επιτρέψει μείωση ων φορολογικών βαρών. 

Πάντως, άγνωστο παραμένει εάν το ζήτημα θα συζητηθεί κατά τις επαφές του κ. Τσακαλώτου με την κυρία Λαγκάρντ και με τον κύριο Τόμσεν. Αντίθετα, θεωρείται δεδομένο ότι ο υπουργός Οικονομικών θα θέσει επίσημα το αίτημα για πρόωρη προεξόφληση μέρους των δανείων του ΔΝΤ, μετά και τη σχετική δήλωση του Κλάους Ρέγκλινγκ. 

Αποδυνάμωση των φορολογικών εσόδων ως ποσοστό του ΑΕΠ

Επίσης, το ΔΝΤ στην ίδια έκθεση προβλέπει σταδιακή αποδυνάμωση των φορολογικών εσόδων ως ποσοστό του ΑΕΠ (από 47,5% του ΑΕΠ φέτος σε 45,2% το 2021 και σε 44% του ΑΕΠ το 2024) με παράλληλη δραστική μείωση και των δημοσίων δαπανών ( από 47,7% του ΑΕΠ φέτος σε 45,1% το 2021 και 44,7% του ΑΕΠ το 2024 ενώ στο μέτωπο του δημοσίου χρέους εκτιμά ότι από 174,2% του ΑΕΠ φέτος θα διαμορφωθεί σε 143,2% το 2024.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker