ΚΟΣΜΟΣ

 «Θα συνεχίσουμε τον αγώνα» δηλώνει η οικογένεια του Αμερικανού δημοσιογράφου που κρατείται στη Ρωσία

Ο 32χρονος συνελήφθη στα τέλη Μαρτίου 2023 από την FSB και είναι ο πρώτος δημοσιογράφος που κατηγορείται για κατασκοπεία μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης

«Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε»: η οικογένεια του αμερικανού δημοσιογράφου Έβαν Γκέρσκοβιτς, ο οποίος συνελήφθη πριν από ένα χρόνο στη Ρωσία για κατασκοπεία, υποσχέθηκε σήμερα να συνεχίσει τη μάχη της για την απελευθέρωσή του, υπογραμμίζοντας ότι η αθωότητά του της δίνει θάρρος σ’ αυτή τη δοκιμασία.

Ο Έβαν Γκέρσκοβιτς, 32 ετών, συνελήφθη στα τέλη Μαρτίου 2023 από την FSB στη διάρκεια ενός ρεπορτάζ. Πρώτος δημοσιογράφος που κατηγορείται για κατασκοπεία μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, απορρίπτει τις κατηγορίες αυτές, όπως κάνουν και οι Ηνωμένες Πολιτείες, η εφημερίδα του, η Wall Street Journal, και οι οικείοι του.

«Ουδέποτε είχαμε σκεφτεί πως μια τέτοια κατάσταση θα τύχαινε στο γιο και αδελφό μας, και ακόμη λιγότερο ότι θα περνούσαμε μια ολόκληρη χρονιά μέσα στην αβεβαιότητα», δήλωσε η οικογένειά του σε επιστολή της προς τους αναγνώστες της Wall Street Journal. «Όμως παρά τη μακρά αυτή μάχη, παραμένουμε δυνατοί».

Στην επιστολή τους, οι γονείς του Έβαν Γκέρσκοβιτς, ο Μιχαήλ και η Έλα, καθώς και η αδελφή του, η Ντανιέλ, περιγράφουν μια «αδιανόητη» χρονιά.

«Είχαμε την εντύπωση πως κρατάμε την ανάσα μας», αναφέρει η οικογένεια. «Ζήσαμε μ’ ένα μόνιμο πόνο στην καρδιά μας, καθώς σκεφτόμαστε τον Έβαν κάθε στιγμή της ημέρας».

Η οικογένεια συνάντησε τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος υποσχέθηκε να κάνει «ό,τι χρειάζεται» για την επιστροφή του δημοσιογράφου.

«Μέσα απ’ όλες τις προκλήσεις αυτής της ταραγμένης περιόδου, είδαμε τον Έβαν να βρίσκεται αντιμέτωπος μ’ αυτή την αβεβαιότητα, στριμωγμένος μέσα σ’ αυτό το μικρό κελί, με λίγες ειδήσεις από τον κόσμο, χωρίς την ελευθερία του», γράφει η οικογένειά του.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν ότι ο Έβαν Γκέρσκοβιτς κρατείται αδίκως και κατηγορούν τη Μόσχα ότι συλλαμβάνει αμερικανούς πολίτες με ψευδή προσχήματα για να τους χρησιμοποιήσει σε ανταλλαγές με Ρώσους που είναι φυλακισμένοι στο εξωτερικό.

Το Κρεμλίνο έκανε χθες, Πέμπτη, λόγο για «επαφές» οι οποίες διεξάγονται ενόψει ενδεχόμενης ανταλλαγής του αμερικανού δημοσιογράφου, ο οποίος είχε επίσης εργασθεί στη Μόσχα για το Γαλλικό Πρακτορείο το 2020 και το 2021.

Την Τρίτη, ρωσικό δικαστήριο παρέτεινε μέχρι τις 30 Ιουνίου την προσωρινή κράτησή του σε κελί της φυλακής Λεφόρτοβο στη Μόσχα.

Η ποινή για τις κατηγορίες σε βάρος του για «κατασκοπεία» είναι κάθειρξη 20 ετών. Η Ρωσία ουδέποτε παρουσίασε δημόσια αποδείξεις και ολόκληρη η διαδικασία σε βάρος του χαρακτηρίσθηκε απόρρητη.

«Τον είδαμε να το αντιμετωπίζει με ψηλά το κεφάλι διότι είναι αθώος», πρόσθεσε η οικογένεια στην επιστολή. «Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την ελευθερία του Έβαν, όποιο κι αν είναι το κόστος».

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button