ΚΟΣΜΟΣ

Τέλος το AstraZeneca από την ΕΕ μετά τον Ιούνιο

Η Κομισιόν δεν ανανέωσε την παραγγελία της για εμβόλια της AstraZeneca κατά του κορωνοϊού δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς.

Ο Τιερί Μπρετόν δήλωσε ότι η παραγγελία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν ανανεώθηκε για μετά τον Ιούνιο, σύμφωνα με το Reuters. 

Τον προηγούμενο μήνα η Κομισιόν ενεργοποίησε νομικές ενέργειες κατά της AstraZeneca, για μη τήρηση του συμβολαίου για την παράδοση εμβολίων, αλλά και για την έλλειψη ενός «αξιόπιστου» σχεδίου από την εταιρεία, για τη διασφάλιση της εμπρόθεσμης παράδοσης των εμβολίων.

Χθες, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι η ΕΕ έκλεισε νέα συμφωνία με την Pfizer και την BioNTech. Με αυτή εξασφαλίστηκαν 900 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου τους για τον κορωνοϊό, με δικαίωμα αγοράς άλλων 900 εκατομμυρίων δόσεων, για την περίοδο 2021-2023.

«Έχουμε παραδώσει έως τώρα περισσότερες από 200 εκατομμύρια δόσεις στους Ευρωπαίους πολίτες, οπότε είμαστε σε τροχιά για να πετύχουμε τον στόχο μας να έχουν παραδοθεί αρκετές δόσεις τον Ιούλιο, προκειμένου να εμβολιαστεί το 70% του ενήλικου πληθυσμού της Ευρώπης», ανέφερε σε χθεσινές δηλώσεις της η πρόεδρος της Κομισιόν.

«Αργά ή γρήγορα θα εμβολιαστούν παιδιά και έφηβοι, οπότε θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για αυτό», τόνισε. Σημείωσε παράλληλα ότι περίπου 160 εκατομμύρια Ευρωπαίοι έχουν ήδη κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου για τον κορωνοϊό, δηλαδή πάνω από το 25% του πληθυσμού της ΕΕ.Στις ίδιες δηλώσεις η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε ότι το 50% των περίπου 400 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων που έχουν παραχθεί στην Ευρώπη, έχουν εξαχθεί σε περίπου 90 χώρες. Και για μία ακόμη φορά κάλεσε και τις άλλες χώρες στις οποίες παράγονται εμβόλια να πράξουν το ίδιο.

Related Articles

Back to top button