ΚΟΣΜΟΣ

Τέλος στο «Βόρεια Μακεδονία» – Επανέρχεται το σκέτο «Μακεδονία» με την πτώση του Ζάεφ

Το βέτο της Γαλλίας στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της γειτονικής χώρας στην ΕΕ, οδηγεί σε μια νέα αστάθεια και οδηγεί σε ακύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών.

Του Κώστα Λαμπρόπουλου

Η συμφωνία που υπέγραψε ο Αλέξης Τσίπρας με τον Ζόραν Ζάεφ και που ανάγκασε την αλλαγή του Συνταγματικού ονόματος από «Δημοκρατία της Μακεδονίας» σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» μπαίνει σε περιπέτειες, καθώς το πολιτικό κλίμα φαίνεται πως αλλάζει με άνοδο των εθνικιστών που πολέμησαν την συμφωνία.

Οι δημοσκοπήσεις εν όψει των πρόωρων εκλογών του Απριλίου του 2020 δείχνουν ότι το κόμμα του απερχόμενου πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ έρχεται δεύτερο στην προτίμηση των Σκοπιανών ψηφοφόρων, με επικρατέστερο να καταλάβει την πρώτη θέση το VMRO-DPΜNE.

Στην προεκλογική περίοδο, το VMRO-DPMNE αναμένεται να εξαπολύσει πολεμική στη Συμφωνία των Πρεσπών κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε επαναφορά του ονόματος της Μακεδονίας.

Στο μεσοδιάστημα μέχρι τις πρόωρες εκλογές, οι Σκοπιανοί είναι αμφίβολο αν θα υλοποιήσουν τις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει έναντι της ελληνικής πλευράς. Όπως προειδοποίησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, η μη έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ αναμένεται να προκαλέσει καθυστερήσεις στην πραγματική χρήση του νέου ονόματος στο εσωτερικό των Σκοπίων, αφού στο άρθρο 1 παρ. 10 β της Συμφωνίας των Πρεσπών προβλέπεται «πολιτική» μεταβατική περίοδος για τη χρήση της σύνθετης ονομασίας στα έγγραφα που εκδίδει η γειτονική χώρα ανάλογα με το άνοιγμα των κεφαλαίων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, που πλέον είναι άγνωστο αν θα ξεκινήσουν κάποτε και πότε.

Η Νέα Δημοκρατία όταν ήταν στην αντιπολίτευση, άσκησε σκληρή κριτική στην συμφωνία των Πρεσπών και σήμερα ως κυβέρνηση είναι σε προφανή δύσκολη θέση.

Κι αυτό γιατί οι γείτονες, τώρα που δεν υπάρχει η Ευρωπαϊκή προοπτική, είναι βέβαιο πως δεν θα υλοποιούν τις υποχρεώσεις του έναντι της συμφωνίας, κάτι που θα αναγκάσει την Ελληνική πλευρά σε πίεση.

Μέσα στις υποχρεώσεις τους άλλωστε, είναι και η αλλαγή των σχολικών βιβλίων ώστε να αφαιρεθούν όλες οι αλυτρωτικές αναφορές.

Έτσι λοιπόν τους επόμενους μήνες, είναι πιθανό να έχουμε μια Ελληνική κυβέρνηση που διαφώνησε με βασικές πτυχές της Συμφωνίας των Πρεσπών και στα Σκόπια έναν εκλογικό συνασπισμό που επίσης δεν συμφώνησε με βασικές δεσμεύσεις που ανέλαβε η γειτονική χώρα έναντι της Ελλάδας.

Εάν η συμφωνία των Πρεσπών λοιπόν δεν είναι καλή για τα συμφέροντα των δύο χωρών για τις νέες κυβερνήσεις, τότε είναι ανοιχτή η πιθανότητα ακύρωσή της!

Tags

Related Articles

Back to top button
Close
Close