ΚΟΣΜΟΣ

Συνελήφθη ο «Σκορπιός» ο μεγαλύτερος διακινητής μεταναστών στην Ευρώπη

Ένας από τους πιο μεγαλύτερους διακινητές μεταναστών στην Ευρώπη, ο διαβόητος «Σκορπιός», συνελήφθη στο Ιράκ, όπως μετέδωσε το BBC σήμερα Δευτέρα (13.5.24).

Ο Μπαρζάν Ματζίντ (Barzan Majeed), γνωστός ως «Σκορπιός», συνελήφθη στο Ιρακινό Κουρδιστάν το πρωί της Κυριακής, σύμφωνα με τις τοπικές Αρχές.

Για πολλά χρόνια, ο Μπατζίντ και η συμμορία του εμπλέκονταν στη διακίνηση μεταναστών με πλοία και φορτηγά προς τη Μεγάλη Βρετανία.

Το δίκτυο του Ματζίντ είχε φέρει στην Ευρώπη χιλιάδες ανθρώπους, μέσα σε άθλιες συνθήκες και αφού είχαν καταβάλει τεράστια ποσά ο καθένας από αυτούς. Πολλές εκατοντάδες άνθρωποι είχαν περάσει το Στενό της Μάγχης σε βάρκες ή κρυμένοι σε φορτηγά. Σε άλλες περιπτώσεις, τους είχε οδηγήσει από την Τουρκία στην Ελλάδα.

Την περασμένη εβδομάδα δύο συντάκτες του BBC τον είχαν εντοπίσει στη Σουλεϊμανίγια στο Ιράκ.

Όπως είπε, είχε μεταφέρει χιλιάδες μετανάστες στη Μάγχη. «Ίσως 1.000, ίσως 10.000. Δεν ξέρω, δεν μέτρησα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Έδειχνε μάλιστα να αδιαφορεί για τα θύματα: «Είναι γραμμένο από τον Θεό πότε θα πεθάνεις, αλλά ο Θεός δεν σου λέει “μπες στη βάρκα”», ισχυρίστηκε.

Παραδέχτηκε ότι μεταξύ 2016 και 2019 ήταν ο ένας από τους δύο ανθρώπους που διοικούσαν  συμμορία που διακινούσε μετανάστες στο Βέλγιο και τη Γαλλία.

Ωστόσο, αρνήθηκε ότι ήταν το αφεντικό της επιχείρησης, υποστηρίζοντας ότι άλλα μέλη της συμμορίας προσπάθησαν να τον εμπλέξουν για να μειώσουν τις ποινές τους.

Μέλος της περιφερειακής κυβέρνησης του Κουρδιστάν δήλωσε ότι οι αξιωματούχοι μπόρεσαν να χρησιμοποιήσουν τα ευρήματα του BBC για να εντοπίσουν τον Ματζίντ. Μάλιστα, θεωρείται πολύ πιθανό το ενδεχόμενο να τον ανακρίνουν και αξιωματούχοι από ευρωπαϊκές χώρες.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button