ΕΛΛΑΔΑ

Ελληνικός Χρυσός: Restart για την επένδυση στις Σκουριές Χαλκιδικής

Αναμένεται να απασχοληθούν 1.400 εργαζόμενοι, τα χρονοδιαγράμματα – Εκτιμήσεις για συνέχιση του επενδυτικού ενδιαφέροντος και πέραν της 25ετίας

Δεν αποκλείεται και μετά την εικοσιπενταετία να συνεχιστεί το επενδυτικό ενδιαφέρον της Ελληνικός Χρυσός για τη Χαλκιδική, την ώρα που μπαίνουν σε φάση πλήρους επανεκκίνησης οι εργασίες κατασκευής του έργου στις Σκουριές, μετά την εξασφάλιση όλων των απαραίτητων αδειών και το οικονομικό κλείσιμο της συμφωνίας χρηματοδότησης.

Ο αντιπρόεδρος Ελλάδας της Eldorado Gold και πρόεδρος της «Ελληνικός Χρυσός», Χρήστος Μπαλάσκας σε συνάντηση με δημοσιογράφους, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συνέχισης των επενδύσεων της εταιρείας στην περιοχή και μετά τη διάρκεια ζωής του μεταλλείου, η οποία προβλέπεται βάση της μελέτης σκοπιμότητας περί τα 25 έτη με ετήσια παραγωγή κατά μέσο όρο 140.000 ουγγιών χρυσού και 67 εκατ. λιβρών χαλκού.

Μάλιστα, την 25ετία δεν αποκλείεται να επιμηκύνει και η διάρκεια ζωής των μεταλλευμάτων της περιοχής.

Αναφορικά με το έργο στις Σκουριές ο κ. Μπαλάσκας τόνισε ότι οι κατασκευαστικές εργασίες θα διαρκέσουν 2,5 έτη, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το β’ τρίμηνο του 2025 και αναμένεται, όταν οι… μηχανές πάρουν για τα καλά μπρος, να απασχοληθούν 1.400 εργαζόμενοι.

Σημειώνεται πως το 2024 θα λειτουργήσει και Τεχνικό Κέντρο Εκπαίδευσης.  

Το κόστος των κατασκευαστικών εργασιών υπολογίζεται στα 845 εκατ. δολάρια, ενώ το 80% του ποσού αυτού θα χρηματοδοτηθεί μέσω κοινοπρακτικού δανείου στο οποίο περιλαμβάνεται και δάνειο από το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 100 εκατ. ευρώ.

Η αποκατάσταση του ανοικτού ορύγματος στις Σκουριές αναμένεται να ξεκινήσει το 2034. Υπενθυμίζεται πως η αποκατάσταση είναι τόσο υπόγεια όσο και επιφανειακή.

Έως σήμερα για το μεταλλείο των Σκουριών, που παράγει συμπυκνώματα χρυσού και χαλκού, έχουν επενδυθεί περί τα 550 εκατ. ευρώ ενώ η πρόσθετη επένδυση προβλέπει 845 εκατ. ευρώ. 

Όπως ανέφερε ο κ. Μπαλάσκας, με την ολοκλήρωση των κατασκευών στις Σκουριές θα ξεκινήσει η περίοδος ανάπτυξης και μεγιστοποίησης της απασχόλησης και της παραγωγής στα Μεταλλεία Κασσάνδρας, που περιλαμβάνουν τα μεταλλευτικά έργα Σκουριών, Ολυμπιάδας και Στρατωνίου-Μαύρων Πετρών.

Σύμφωνα με τον κ. Μπαλάσκα,  στόχος της εταιρείας είναι η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, η λειτουργία με υψηλά στάνταρντς ασφάλειας, βάσει υψηλών περιβαλλοντικών προτύπων, καθώς και η δημιουργία οικονομικής και κοινωνικής αξίας τόσο σε τοπικό όσο και εθνικό επίπεδο.   

Οι επενδύσεις στα Μεταλλεία Κασσάνδρας

Το έργο των Σκουριών αποτελεί μέρος της Μεταλλείων Κασσάνδρας στα οποία μέχρι σήμερα έχουν επενδυθεί ήδη 1,3 δισ. δολάρια και προγραμματίζονται πρόσθετες επενδύσεις 1,9 δισ. δολαρίων που θα οδηγήσουν στη δημιουργία, σε βάθος 25ετίας 5.000 άμεσων θέσεων εργασίας. Τα εκτιμώμενα μελλοντικά έσοδα για το ελληνικό δημόσιο από φόρους και μεταλλευτικά δικαιώματα υπολογίζονται στα 2 δισ. ευρώ. Οι εξαγωγές αναμένεται να αυξηθούν πάνω από τα 11 δισ. ευρώ από 1 δισ. ευρώ που είναι σήμερα. Ακόμη, θα πραγματοποιηθούν πρόσθετες επενδύσεις σε τοπικά έργα κοινωνικού χαρακτήρα ύψους 80 εκατ. δολαρίων.

Στο επίκεντρο βρίσκεται και η μονάδα μεταλλουργίας για την παραγωγή καθαρών μετάλλων με την Ελληνικός Χρυσός να υποβάλλει νέα μελέτη, η οποία θα εξεταστεί από την Επιτροπή Μεταλλουργίας του υπουργείου Ενέργειας που συστάθηκε πρόσφατα. Σύμφωνα με τον κ. Μπαλάσκα η νέα μελέτη αφορά δοκιμασμένες αλλά και καινοτόμες μεθόδους. Η αξιολόγηση της μελέτης θα πρέπει να ολοκληρωθεί το αργότερο εντός έξι μηνών από την υποβολή της.  

Αξίζει να σημειωθεί πως η Ελληνικός Χρυσός έχοντας λάβει δάνειο με τη στήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) στο μετοχικό κεφάλαιο του μητρικού ομίλου Eldorado Gold, λειτουργεί με ενισχυμένα πρότυπα για την περιβαλλοντική διαχείριση της επένδυσης, στο πλαίσιο της οποίας η εταιρεία έχει δεσμευθεί για κοινωνικές επενδύσεις της τάξης των 100 εκατ. ευρώ και για περιβαλλοντικές επενδύσεις που θα ξεπεράσουν τα 220 εκατ. ευρώ.


Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button