ΚΟΣΜΟΣ

Συμφωνία ΗΠΑ-Τουρκίας για κατάπαυση πυρός στην Συρία για 120 ώρες

Η Τουρκία συμφώνησε με τις ΗΠΑ για κατάπαυση του πυρός στη βόρεια Συρία για 120 ώρες με σκοπό να αφήσει τις δυνάμεις συροκουρδικής πολιτοφυλακής YPG να αποσυρθούν.

Όλες οι στρατιωτικές επιχειρήσεις θα σταματήσουν για 120 ώρες και οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν στη διευκόλυνση της ομαλής απόσυρσης των στρατευμάτων που καθοδηγούνται από τους Κούρδους σε περιοχή που η Τουρκία χαρακτήρισε ως “ασφαλή ζώνη” στα σύνορα, μεταδίδει το BBC και διεθνή πρακτορεία.

Ο Μάικ Πενς ανακοίνωσε πως επιτεύχθηκε μια συμφωνία με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για μια εκεχειρία διάρκειας 5 ημερών στη βορειοανατολική Συρία. Όπως εξήγησε, η Τουρκία θα παύσει για 120 ώρες τη στρατιωτική της επιχείρηση ώστε να επιτρέψει με ασφάλεια την απόσυρση των δυνάμεων των Κούρδων. Όλες οι στρατιωτικές επιχειρήσεις αναστέλλονται, τόνισε.

Ένας Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters πως η Τουρκία “πήρε ακριβώς αυτό που ήθελε από τη συνάντηση” που είχε ο Πενς με τον Ερντογάν. Λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης της αντιπροσωπείας που έστειλε στην Άγκυρα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και μέλη της τουρκικής κυβέρνησης, ο Ντόναλντ Τραμπ με ένα tweet έγραψε πως έρχονται σημαντικά νέα.

Ο Τραμπ κάνει λόγο για «σπουδαία νέα» που έρχονται από την Τουρκία, ευχαριστεί τον Ερντογάν και υποστήριξε ότι εκατομμύρια ζωές θα σωθούν.

Η Τουρκία ξεκαθαρίζει: Δεν είναι εκεχειρία

«Η Τουρκία θα παύσει τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία μόνο για να αποχωρήσουν οι τρομοκράτες από τη ζώνη ασφαλείας στη βορειοανατολική Συρία», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, διευκρινίζοντας πως η συμφωνία που ανακοινώθηκε μεταξύ Ουάσιγνκτον και Άγκυρας δεν είναι μια εκεχειρία καθώς εκεχειρίες γίνονται μόνο μεταξύ δύο νόμιμων πλευρών.

Σε αντίθεση με τις ανακοινώσεις του Αμερικανού αντιπροέδρου Μάικ Πενς, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε πως η Άγκυρα δεν έδωσε καμία εγγύηση στις ΗΠΑ αναφορικά με τη συριακή πόλη Κομπάνι. Πρόσθεσε πως υπήρξε συμφωνία με τις ΗΠΑ για τη συλλογή βαρέου οπλισμού από τη συροκουρδική πολιτοφυλακή YPG και την καταστροφή των θέσεων των κουρδικών δυνάμεων, συμπληρώνοντας πως υπήρξε συμφωνία με την Ουάσινγκτον οι τουρκικές δυνάμεις να ελέγχουν τη ζώνη ασφαλείας στη Συρία. Κατέληξε πως η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ουάσινγκτον τον επόμενο μήνα εξακολουθεί να βρίσκεται στο τραπέζι.

Tags

Related Articles

Back to top button
Close
Close