ΚΟΣΜΟΣ

Στρατεύματα στη Λιβύη στέλνει ο Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε πως στέλνει στρατεύματα στη Λιβύη μόλις τρεις ημέρες πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής του Βερολίνου με θέμα την λιβυκή κρίση.

«Η Τουρκία στέλνει στρατιωτικές δυνάμεις στην Λιβύη προς υποστήριξη της αναγνωρισμένης διεθνώς κυβέρνησης της Τρίπολης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν. Από την Άγκυρα, ο Τούρκος πρόεδρος πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί όλα τα διπλωματικά και στρατιωτικά μέσα για να διασφαλίσει στην σταθερότητα στα νότια της, περιλαμβανομένης της Λιβύης.

Ο Ερντογαν σημείωσε επίσης ότι η Τουρκία θα αρχίσει να χορηγεί άδειες έρευνας και εξόρυξης στην ανατολική Μεσόγειο το 2020, κατ΄εφαρμογή του μνημονίου που έχει υπογράψει με την κυβέρνηση της Τρίπολης, ενώ το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis θα αρχίσει σεισμικές έρευνες στην περιοχή. Την ίδια ώρα, ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, συμφώνησε να λάβει μέρος στη διάσκεψη για τη Λιβύη που θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο την ερχόμενη Κυριακή.

To γεγονός μετέδωσε το μεσημέρι της Πέμπτης το πρακτορείο Sputnik, επικαλούμενο σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Al-Hadath. Νωρίτερα σήμερα έγινε γνωστό ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας μεταβαίνει αιφνιδιαστικά στη Λιβύη με την ελπίδα να συναντηθεί με τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλονται για να επιτευχθεί εκεχειρία στην εμπόλεμη χώρα.

Είναι σημαντικό και οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές στη Λιβύη να συμμετάσχουν στην ειρηνευτική διαδικασία που οργανώνεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, τόνισε ο Μάας προτού αναχωρήσει για τη Βεγγάζη, ένα ταξίδι το οποίο δεν είχε ανακοινωθεί.

Related Articles

Back to top button