ΚΟΣΜΟΣ

Στους πέντε οι νεκροί στη Ρωσία και φόβοι για «κρυφό» Τσερνόμπιλ

Κόκκινος συναγερμός έχει σημάνει στοΑρχαγκέλσκ της Σιβηρίας μετά το δυστύχημα που έγινε στην πυρηνική ερευνητική εγκατάσταση της εταιρείας Rosatom.

Σύμφωνα με πληροφορίες πέντε πυρηνικοί επιστήμονες που εργάζονταν στο πλαίσιο προγράμματος για την πειραματική εκτόξευση κινητήρων «ισοτόπων και προωθητικών υγρών»είναι νεκροί. Τρεις ακόμα έπαθαν σοβαρά εγκαύματα από την έκρηξη. Οι τρεις τραυματίες είναι σοβαράαλλά δεν κινδυνεύει η ζωή τους σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση ωστόσο έκδηλη είναι η ανησυχία για την διαρροή ακτινοβολίας.

Η έκρηξη έγινε κατά τη διάρκεια δοκιμής κινητήρα υγρού καυσίμου. Για σύντομο χρονικό διάστημα απελευθερώθηκε και ακτινοβολία γύρω από τον στρατιωτικό χώρο των δοκιμών. Σύμφωνα με τις αρχές η ακτινοβολία σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά την έκρηξη επανήλθε σε κανονικά επίπεδα.

Φόβοι για ένα «κρυφό» Τσερνόμπιλ

Σύμφωνα με το rt.com η μυστικότητα γύρω από την αποτυχημένη στρατιωτική δοκιμασία και τις αρχικές σφικτές δηλώσεις του υπουργείου Άμυνας πυροδότησε άμεσα θεωρίες συνωμοσίας για τις αρχές που προσπαθούν να αποκρύψουν ένα περιστατικό κλίμακας Τσερνόμπίλ. Η έκρηξη έγινε την Πέμπτη αλλά μόλις σήμερα το πρωί δόθηκαν στη δημοσιότητα ορισμένες λεπτομέρειες που αφορούν στην έκρηξη.
 
«Ως αποτέλεσμα του δυστυχήματος στο στρατιωτικό πεδίο στην περιοχή Arkhangelsk κατά τη διάρκεια των δοκιμασιών υγρού αντιδραστικού συστήματος πρόωσης από ισότοπα, πέντε εργαζόμενοι της κρατικής εταιρείας Rosatom σκοτώθηκαν. Τρεις στρατιωτικοί και πολιτικοί ειδικοί παραμένουν σε σοβαρή κατάσταση, αλλά οι τραυματισμοί τους δεν απειλούν τη ζωή τους», αναφέρει η ανακοίνωση της Rosatom. Παραμένει ασαφές ποιος τύπος πειραματικού πυραυλικού ή αεριωθούμενου κινητήρα δοκιμάστηκε.

Δεν είχαν προφυλάξεις

Ένα βίντεο από ειδικούς που έκαναν μέτρηση στο ελικόπτερο που μετέφερε τα θύματα έδωσαν τροφή για φήμες ενός πιο σοβαρού ατυχήματος. Το ιατρικό προσωπικό ήταν σαφώς ορατό και η διακομιδή των θυμάτων και τραυματιών γίνονταν χωρίς πρόσθετες προφυλάξεις.

Το περιστατικό έρχεται μόλις λίγες ημέρες μετά την τεράστια έκρηξη που έγινε σε δεξαμενές καυσίμων στο Κρανογιάρσκ όπου σκοτώθηκαν δύο στρατιώτες αλλά το υπουργείο άμυνας της Ρωσίας δεν έδωσε λεπτομέρειες για το δυστύχημα.

Οι μυστικές βάσεις

Το Αρχαγκέλσκ είναι κόμβος του ρωσικού ναυτικού. Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν μεγάλες βάσεις που φιλοξενούν το 30% του στόλου της Ρωσίας αλλά και άγνωστες βάσεις όπου γίνεται πειράματα. Μία από αυτές τις βάσεις λέγεται πως βρίσκεται σε καλά κρυμμένη τοποθεσία 30 χιλιόμετρα μακριά από την πόλη Σεβεροντβίνσκ. 

Τρεις φορές πάνω από το όριο

Οι αρχές του Σεβεροντβίνσκ ανακοίνωσαν σήμερα πως σύμφωνα με μετρήσεις που γίνονται τα επίπεδα ακτινοβολίας την Πέμτπη αυξήθηκαν τρεις φορές από το κανονικό όριο αλλά λίγη ώρα μετά την έκρηξη επανήλθαν στα φυσιολογικά επίπεδα. «Την Παρασκευή μία ημέρα μετά την έκρηξη οι τιμές ακτινοβολίας ήταν σταθερά σε φυσιολογικά επίπεδα» ανέφερε αξιωματούχος της πόλης Σεβεροντβίνσκ αλλά η ανησυχία στους πολίτες αλλά και στις γειτονικές χώρες όπως η Φινλανδία είναι διάχυτη σχετικά με τα πραγματικά γεγονότα που αποκρύπτονται.

Related Articles

Back to top button