ΚΟΣΜΟΣ

Στον υποψήφιο του φιλοκουρδικού κόμματος DEM κατακυρώθηκε o δήμος της πόλης Βαν

Η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή έκανε αποδεκτή την ένσταση του φιλοκουρδικού DEM και αναγνωρίζει τον υποψήφιο του κόμματος Αμπντουλάχ Ζεϊντάν ως δήμαρχο του Βαν, στη νοτιοανατολική Τουρκία.

O Ζεϊντάν εξελέγη στις δημοτικές εκλογές της Κυριακής με ποσοστό 55,51% έναντι του υποψηφίου του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) Αμπντουλαχάτ Αρβάς, που έλαβε το 27,15% των ψήφων.

Ωστόσο, η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή είχε ακυρώσει την εκλογή του Ζεϊντάν και αποφάσισε να ανακηρύξει δήμαρχο τον υποψήφιο του κυβερνώντος ΑΚΡ. Η απόφαση είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην επαρχία Βαν.

Την Τρίτη, μάλιστα, σημειώθηκαν συγκρούσεις μεταξύ Κούρδων διαδηλωτών και της αστυνομίας ενώ το κλίμα εξακολουθεί να είναι τεταμένο και σήμερα, Τετάρτη (3/4).

Η νομαρχία της επαρχίας Βαν με απόφασή της απαγόρευσε από σήμερα και για 15 ημέρες όλες τις διαδηλώσεις, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, πορείες, συλλογή υπογραφών και διεξαγωγή δημοσκοπήσεων.

Ανάλογες απαγορεύσεις επιβλήθηκαν και στον γειτονικό νομό του Μπίτλις, ενώ στην περιοχή Περβάρι του επίσης γειτονικού νομού Σίιρτ η νομαρχία επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας. Ένα άτομο σκοτώθηκε και άλλα τέσσερα τραυματίστηκαν στα επεισόδια που ξέσπασαν χτες βράδυ στο Περβάρι.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button