ΚΟΣΜΟΣ

Στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ η τουρκική προκλητικότητα

Τους Ευρωπαίους θα ενημερώσει ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης – «Λυτούς και δεμένους» έβαλε ο Τσαβούσογλου για να μιλήσει αργότερα

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και συγκεκριμένα στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων,«μεταφέρεται» η τουρκική προκλητικότητα στην ανατολική Μεσόγειο, καθώς ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, κύριος Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, θα ενημερώσει το δεύτερο νομοθετικό όργανο της ΕΕ, για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας. 

Στην ίδια επιτροπή του ΕΚ θα μιλήσει, αργότερα την ίδια ημέρα, και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μελβούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του protothema.gr  έβαλε «λυτούς και δεμένους» για να το κατορθώσει. 

Μία ημέρα μετά την τηλεδιάσκεψη ανάμεσα στον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκημε τα μέλη της μεγαλύτερης πολιτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ήτοι του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, της κεντροδεξιάς του ΕΚ, στην οποία ανήκει και η Νέα Δημοκρατία, κατά την οποία εκφράστηκε εκ νέου η πρόθεση του ΕΛΚ να σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου στην υπεράσπιση των συνόρων και των χωρικώνυδάτων τους, ο κ. Βαρβιτσιώτης θα ενημερώσει τους Ευρωβουλευτές για τις προκλήσεις της γείτονος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Βαρβιτσιώτης θα απευθυνθεί στην αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 11:00 ώρα Βρυξελλών. Στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του ΕΚ συμμετέχουν Ευρωβουλευτές από την Ελλάδα και την Κύπρο, ανάμεσά τους ο κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης (ΕΛΚ) και ο κ. Κώστας Παπαδάκης (ΚΚΕ – Μη Εγγεγραμμένοι) από την Ελλάδα και ο κ. Γεώργιος Γεωργίου (GUE – Αριστερά) και ο κ. Δημήτρης Παπαδάκης (Σοσιαλδημοκράτες S&D) από την Κύπρο. 

Την ίδια ημέρα και συγκεκριμένα στις 17:45 ώρα Βρυξελλών, ενώπιων της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του ΕΚ θα βρεθεί και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μελβούτ Τσαβούσογλου. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του protothema.gr, ο Τούρκος  υπουργός Εξωτερικών άσκησε κάθε πιθανή διπλωματική πίεση για να μιλήσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, επιβάλλοντας ουσιαστικά τον εαυτό του στην αρμόδια επιτροπή. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το ΕΚ δέχθηκε τον κ. Τσαβούσογλου, σε μια τελευταία προσπάθεια να εξηγήσει στους Ευρωβουλευτές τις παράλογες και παράνομες ενέργειες της χώρας του στην ανατολική Μεσόγειο. 

Την ίδια στιγμή και μία μόλις ημέρα πριν τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Εμανουέλ Μακρόν στο Αζαξιό της Κορσικής όπου θα λάβει χώρα η σύνοδος των MED -7, ήτοι της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Ελλάδας, της Πορτογαλίας, της Κύπρου και της Μάλτας, το ΕΛΚ, η μεγαλύτερη πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ζητεί την επιβολή οικονομικών κυρώσεων στην Άγκυρα και τον τερματισμό της διαδικασίας ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, χτυπώντας «τον Ερντογάν εκεί που πονάει, δηλαδή στο πορτοφόλι του».

Related Articles

Back to top button