ΚΟΣΜΟΣ

Στην «αγκαλιά» του Μαδούρο οι ΗΠΑ, μετά το εμπάργκο στο Ρωσικό πετρέλαιο

Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν είναι έτοιμη να επιβάλει απαγόρευση στις εισαγωγές ρωσικής ενέργειας από τις ΗΠΑ σήμερα Τρίτη χωρίς τη συμμετοχή των Ευρωπαίων συμμάχων της, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η απαγόρευση, η οποία σύμφωνα με τις πληροφορίες θα γίνει σήμερα στις 17:45 θα περιλαμβάνει ρωσικό πετρέλαιο, υγροποιημένο φυσικό αέριο και άνθρακα. Η απόφαση ελήφθη σε συνεννόηση με τους Ευρωπαίους συμμάχους, οι οποίοι εξαρτώνται περισσότερο από τις ΗΠΑ στη ρωσική ενέργεια, αναφέρει πηγή που μίλησε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο.

ADS

Η κυβέρνηση Μπάιντεν δέχεται πιέσεις να δράσει ακόμη πεαραπάνω, από τα τέλη του περασμένου μήνα, όταν ο ηγέτης της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε μια απρόκλητη και αιματηρή εισβολή στην Ουκρανία.

Αξίζει να σημειωθεί πως και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα το σχέδιό της για διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας και ενίσχυση της ενεργειακής της ασφάλειας, προκειμένου να μειώσει την εξάρτησή της από την Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

«Οδούς διαφυγής» από τα ρωσικά καύσιμα προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση

Για την οριστική της απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο προετοιμάζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία συνεχίζεται και οι 27 βρίσκονται σε ένα «εργασιακό» αδιέξοδο.

Τα περισσότερα κράτη – μέλη της ΕΕ απευθύνουν έκκληση για την εξεύρεση νέων προμηθευτών φυσικού αερίου και την επιτάχυνση της κατασκευής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την ώρα που νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην ΕΕ καλούνται να αντιμετωπίσουν το διαρκώς αυξανόμενο κόστος ενέργειας.

Σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει τις προτάσεις της για την απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, που σύμφωνα με πληροφορίες θα περιλαμβάνει ένα πακέτο μέτρων που θα εστιάζουν στην διαφοροποίηση των προμηθευτών, στην ενίσχυση της κατασκευής μονάδων παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στην προστασία πολιτών και επιχειρήσεων από το δυσβάσταχτο ενεργειακό κόστος.

Η Μόσχα απειλεί με εμπάργκο τον Nord Stream I

Εν τω μεταξύ άνοδο έως και 32% σημείωσαν τα ευρωπαϊκά futures φυσικού αερίου μετά τις απειλές της Ρωσίας ότι θα κόψει τις ροές φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream Ι, ως αντίποινα για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. Πρόκειται όπως σημειώνει το Newmoney.gr για έναν σημαντικό αγωγό φυσικού αερίου προς τη Γερμανία και η Μόσχα προειδοποιεί ότι η τιμή του πετρελαίου θα ξεπεράσει τα 300 δολάρια.

Πάντως, ακόμα δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση, αναφέρει ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, Αλεξάντερ Νόβακ. Χθες Δευτέρα, οι τιμές του φυσικού αερίου ενισχύθηκαν έως και 79%. Ο Nord Stream προμήθευσε την Ευρώπη με 59 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου πέρυσι, περί το 40% των ρωσικών εξαγωγών στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Related Articles

Back to top button