ΚΟΣΜΟΣ

Σε τιμή ρεκόρ πουλήθηκε σπάνιο νόμισμα του Εδουάρδου Η’

Για το ποσό ρεκόρ του 1,3 εκατομμυρίου δολαρίων πουλήθηκε ένα σπάνιο νόμισμα, με την κεφαλή του βασιλιά Εδουάρδου Η’, ο οποίος είχε παραιτηθεί από το αξίωμά του για να παντρευτεί την Αμρικανίδα Γουόλις Σίμπσον.

Το βασιλικό Νομισματοκοπείο, που φτιάχνει όλα τα νομίσματα του Ηνωμένου Βασιλείου, ανακοινωσε ότι πούλησε το ιστορικής σημασίας νόμισμα σε έναν ιδιώτη.

Το νόμισμα είναι ένα από τα πλέον περιζήτητα στον κόσμο και δημιουργήθηκε ως μέρος μιας δοκιμαστικής σειράς για το βασιλιά, όταν εκείνος ανέβηκε στο θρόνο, τον Ιανουάριο του 1936. Η συγκεκριμένη σειρά δεν κυκλοφόρησε ποτέ στο κοινό, καθώς ο βασιλιάς παραιτήθηκε το Νοέμβριο του ίδιου χρόνου, για να παντρευτεί τη Γουόλις Σίμπσον.

Στο νόμισμα ο Εδουάρδος απεικονίζεται να κοιτάει προς τα αριστερά. Αυτή ήταν μια παρατυπία, καθώς η παράδοση θέλει τους βασιλείς στα νομίσματα να κοιτούν στην αντίθετη πλευρά από τον προκάτοχό τους. Όμως, ο Εδουάρδος επέλεξε να «κοιτάει» στην ίδια πλευρά με τον πατέρα του, καθώς του άρεσε το αριστερό του προφίλ και ήθελε να φαίνεται η χωρίστρα του.

Μόλις έξι νομίσματα δημιουργήθηκαν για τη συγκεκριμένη δοκιμαστική σειρά. Τέσσερα βρίσκονται σε μουσεία και μόνο δύο σε ιδιωτικές συλλογές.

Το συγκεκριμένο βρισκόταν στην ιδιοκτησία ενός συλλέκτη από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο οποίος ο αγόρασε έναντι 516.000 λιρών σε μια δημοπρασία το 2014. Πλέον είναι το πιο ακριβό βρετανικό νόμισμα που πουλήθηκε ποτέ.

Related Articles

Back to top button
Close
Close