ΚΟΣΜΟΣ

Σε ταράτσα δημαρχείου ο πρώτος γάμος ομόφυλου ζευγαριού στην Αλβανία

Αψηφώντας τους νόμους, δύο γυναίκες από την Αλβανία αποτέλεσαν το πρώτο ομόφυλο ζευγάρι που ενώθηκε με τα δεσμά του γάμου.

Σύμφωνα με τις επισημάνσεις του Πρέσβη της ΕΕ στην Αλβανία, Σίλβιο Γκονζάτο, είναι ανάγκη η χώρα να διερευνήσει την ισότητα των πολιτών.

Την περαμένη Παρασεκυή (17/01), οι Alba Ahmetaj και Edlira Mara υπέβαλαν αίτηση για νόμιμο γάμο στο τοπικό δημοτικό γραφείο τους. Ο οικογενειακός κώδικας της Αλβανίας ορίζει τον γάμο ανάμεσα σε άνδρα και σε γυναίκα, στο άρθρο 53 του Συντάγματος.

Μέσα από τον προσωπικό της λογαριασμό στην πλατφόρμα του Facebook, η Mara ισχυρίστηκε πως το Σύνταγμα παραβιάζεται από τον Κώδικα Οικογενείας:

«Κάνοντας διακρίσεις με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό και παραβιάζοντας τις συνταγματικές εγγυήσεις εναντίον οποιουδήποτε άλλου ζευγαριού.»

Ακόμα, πρόσθεσε: «Το αίτημά μας για δήλωση γάμου συμβολίζει τον πρώτο κρίκο σε έναν μακρύ και δύσκολο, αλλά πάνω απ’ όλα δίκαιο αγώνα».

Πλέον το Ληξιαρχείο θα διεκπεραίωνε την αίτηση και θα έκρινε έαν και πότε είναι εφικτή η πραγματοποίηση του γάμου.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, την Κυριακή 19 Μαΐου, το ζευγάρι συμμετείχε σε θρησκευτικό γάμο στην ταράτσα του Δήμου Τιράνων, στην έδρα του δημάρχου Erion Veliaj.

Ως «ένα δημόσιο περιβάλλον διαθέσιμο για χρήση από τους φορολογούμενους της πόλης για διάφορες εκδηλώσεις.», περιέγραψε το ζευγάρι την τοποθεσία αιτιολογώντας την επιλογή του, ενώ δήλωσε πως «θα παντρευτούμε ενώπιον του Θεού και παρουσία των καλύτερων φίλων μας».

Η απόπειρα εύρεσης τοπικού ιερέα για να τις παντρέψει αποδείχθηκε ατελέσφορη κι έτσι μετά από πρόσκληση δύο από το Ηνωμένο Βασίλειο, εκείνοι ταξίδεψαν αποκλειστικά για την περίσταση.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button