ΚΟΣΜΟΣ

Σε μια «κλωστή» κρέμεται η κυβέρνηση Μέρκελ

Κρίσιμες ώρες, ίσως οι κρισιμότερες στα 13 χρόνια που βρίσκεται στην καγκελαρία, για την Άνγκελα Μέρκελ, καθώς η συμφωνία για το μεταναστευτικό που πέτυχε στη Σύνοδο Κορυφής δεν φαίνεται να ικανοποίησε τον υπουργό Εσωτερικών Ζέεχοφερ. Ο ίδιος δηλώνει ότι τελεί υπό παραίτηση, αλλά παραπέμπει στις επαφές που θα διεξαχθούν εκ νέου με το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) εντός της ημέρας. Ο Ζέεχοφερ είναι επικεφαλής των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), του αδελφού κόμματος της Μέρκελ στην πλούσια Βαυαρία.

«Σήμερα θα συζητήσουμε και πάλι με το CDU. Πρέπει να καταβληθεί μια προσπάθεια να επιτευχθεί συμφωνία στο κεντρικό ζήτημα των συνοριακών ελέγχων και των επαναπροωθήσεων. Έθεσα την παραίτησή μου και θα συνεχίζω να το κάνω για τις τρεις επόμενες ημέρες. Ελπίζω να βρεθεί μια συμφωνία. Πρόκειται για παραχώρηση εκ μέρους μου» δήλωσε ο Χορστ Ζεεχόφερ, έπειτα από περίπου 12 ώρες συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας και διαβουλεύσεων με ηγετικά στελέχη του κόμματός του, τα οποία, όπως αναφέρουν τα γερμανικά ΜΜΕ, προσπάθησαν να τον πείσουν να μην επιμείνει στην απόφασή του για παραίτηση, εφόσον η άλλη πλευρά δεν υπαναχωρήσει.

ADS

Ο Ζεεχόφερ, κατά την αποχώρησή του από τις διαβουλεύσεις, τόνισε κατ’ επανάληψη ότι το ζήτημα είναι το συμφέρον της Γερμανίας, αλλά και η ικανότητα του κυβερνητικού συνασπισμού να ασκεί τα καθήκοντά του.

Ο υπουργός Εσωτερικών έχει εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής, λέγοντας πως «δεν φέρνει ισοδύναμα αποτελέσματα» με εκείνα που ζητούσε ο ίδιος για την επαναπροώθηση των προσφύγων στην πρώτη χώρα εισόδου.

Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάιο του 2018 η Γερμανία ζήτησε την επιστροφή 26.023 προσφύγων σε χώρες-μέλη της ΕΕ, εκ των οποίων το 35% αφορά στην Ιταλία. Το ζήτημα όμως για τον βαυαρό υπουργό είναι ότι ένα πολύ μικρό ποσοστό από αυτές τελικά εκτελούνται. Στην περίπτωση της Ισπανίας, για παράδειγμα, από τις 1.849 αιτήσεις για επαναπροώθηση, επέστρεψαν οι 172. Ο Ζέεχοφερ ζητά να γίνουν ακόμα ταχύτεροι οι ρυθμοί.

Και όλα αυτά, την ώρα που από τα επίσημα στοιχεία αποδεικνύεται ότι η άφιξη αιτούντων άσυλο στη Γερμανία βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2015. Και η χώρα έχει από τους χαμηλότερους δείκτες ανεργίας στην Ευρωζώνη. Όμως ο Ζέεχοφερ έχει τοπικές εκλογές το φθινόπωρο και βλέπει με αγωνία την άνοδο της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD).

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button