ΚΟΣΜΟΣ

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Βουλγαρία λόγω κορωνοϊού

Την κήρυξη της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, έως τις 13 Απριλίου λόγω του κορωνοϊού ενέκρινε σήμερα με ομοφωνία το βουλγαρικό κοινοβούλιο.

Η απόφαση αυτή κρίθηκε αναγκαία καθώς τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορωνοϊού ανέρχονται πλέον σε 23 στη Βουλγαρία, ενώ έχει καταγραφεί κι ένας θάνατος, σύμφωνα με το βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων ΒΤΑ.

Με την απόφαση αυτή ανοίγει ο δρόμος ώστε η κυβέρνηση να κλείσει σχολεία και πανεπιστήμια και να απαγορεύσει τις δημόσιες εκδηλώσεις. Στο πλαίσιο αυτό ενδέχεται να υπάρξουν και ταξιδιωτικοί περιορισμοί προς ορισμένες χώρες αλλά και στην είσοδο στη χώρα ατόμων που προέρχονται από κράτη με υψηλό ποσοστό κρουσμάτων Covid-19.

Την Πέμπτη, μετά την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας, η Βουλγαρία ανακοίνωσε πρόσθετα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης του κορωνοϊού.

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να παραμείνουν ψύχραιμοι και επισήμανε ότι υπάρχει επάρκεια τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης σε όλη τη χώρα. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι αρχίζει στα εργοστάσια της χώρας η παραγωγή προστατευτικού ρουχισμού για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που εργάζεται στα νοσοκομεία.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ομάδας συντονισμού για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, καθηγητής Βέντισλαβ Μουταφτσίσκι τόνισε ότι τα νηπιαγωγεία και τα σχολεία θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά με αυξημένα πρότυπα υγιεινής. Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιούνται, εφόσον ο αριθμός των θεατών δεν ξεπερνά τα 250 άτομα, τα οποία θα πρέπει να τηρούν απόσταση ασφαλείας τουλάχιστον ενός μέτρου για να αποφευχθούν νέες μεταδόσεις του κορωνοϊού. Στα θέατρα και τους κινηματογράφους, οι επισκέπτες θα πρέπει να τηρούν την ίδια απόσταση και οι αίθουσες θα απολυμαίνονται μετά από κάθε προβολή.

Οι ξένοι συμμετέχοντες σε διεθνείς αθλητικές εκδηλώσεις (συμπεριλαμβανομένων των προκριματικών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες) πρέπει να τεθούν σε καραντίνα για 14 ημέρες στη Βουλγαρία, εάν προέρχονται από χώρες που επλήγησαν από τον κορωνοϊό.

Οι υπεύθυνοι των εστιατορίων και των καταστημάτων εστίασης θα πρέπει να εξασφαλίσουν απόσταση ενός μέτρου μεταξύ των πελατών. Οι επισκέψεις στις υπηρεσίες κοινωνικής μέριμνας και σε γηροκομεία απαγορεύονται.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button