ΚΟΣΜΟΣ

Σάλος με δημοσιογράφο του BBC – Ανακοίνωσε… τον θάνατό της Βασίλισσας Ελισάβετ

Τα σχέδια για το τι θα συμβεί σε περίπτωση θανάτου της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ υφίστανται εδώ και πολλά χρόνια, από τη δεκαετία του 1960

Δεν πρόλαβαν να συμπληρωθούν 48 ώρες από τη στιγμή που η βασίλισσα Ελισάβετ έδωσε επίσημα στην νέα πρωθυπουργό της Βρετανίας Λιζ Τρας εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και οι γιατροί υποχρέωσαν τη μονάρχη του θρόνου, ετών 96, να απέχει από εκδηλώσεις.

Η βασίλισσα βρίσκεται υπό ιατρική επίβλεψη στο Μπαλμόραλ αφού οι γιατροί ανησυχούν για την υγεία της, ανέφεραν τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ. «Μετά από περαιτέρω αξιολόγηση σήμερα το πρωί, οι γιατροί της βασίλισσας ανησυχούν για την υγεία της Αυτού Μεγαλειότητας και της συνέστησαν να παραμείνει υπό ιατρική επίβλεψη» αναφέρεται σε ανακοίνωση.

Όπως σχολίασε δημοσιογράφος του BBC, «υπάρχει ένας βαθμός σοβαρότητας που δεν έχουμε δει στο παρελθόν. Κι αυτό γιατί εξεδόθη ανακοίνωση όταν συνήθως το παλάτι είναι τόσο απρόθυμο να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για την υγεία της βασίλισσας».

Ο πρίγκιπας Κάρολος και ο πρίγκιπας Ουίλιαμ ταξίδεψαν στο Κάστρο Μπαλμόραλ στη Σκωτία, όπου βρίσκεται η 96χρονη βασίλισσα, ενώ όλα τα παιδιά της Ελισάβετ βρίσκονται κοντά της. 

Πώς κατάλαβαν οι βρετανοί βουλευτές ότι είναι σοβαρή η κατάσταση της υγείας της

Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian, τα πρώτα δημόσια σημάδια ότι κάτι δεν πήγαινε καλά ήρθαν με μια… κινητικότητα στην αίθουσα της Βουλής των Κοινοτήτων όταν η νέα πρωθυπουργός Λιζ Τρας ανακοίνωσε το πάγωμα των τιμών ενέργειας.

Ήταν ένα σημάδι ότι η κατάσταση θα μπορούσε να είναι πιο σοβαρή από ό,τι έδειχναν τα προσεκτικά λόγια από τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ. Η Βουλή των Κοινοτήτων δεν είχε ποτέ στο παρελθόν διακοπεί για να ακούσει νέα για την υγεία της βασίλισσας με αυτόν τον τρόπο.

Η πρωθυπουργός είχε ολοκληρώσει τις εισαγωγικές της παρατηρήσεις και καθόταν στο πρώτο έδρανο δίπλα στον υπουργό Οικονομικών, Kwasi Kwarteng. Ο ηγέτης των Εργατικών, Keir Starmer, βρισκόταν στη μέση της απάντησής του.

Αλλά οι βουλευτές αποσπάστηκαν από την εμφάνιση του νέου καγκελάριου του δουκάτου του Λάνκαστερ, Nadhim Zahawi, ο οποίος δεν ήταν στην αίθουσα για την ομιλία της Τρας. Μπήκε στην αίθουσα και στάθηκε ανάμεσα στον Kwarteng και την Τρας για να μιλήσει στην πρωθυπουργό, παραδίδοντάς της ένα σημείωμα, και στη συνέχεια βγήκε και πάλι.

Οι βουλευτές άρχισαν να ψιθυρίζουν μεταξύ τους, αναρωτώμενοι τι συνέβαινε. Δεν είναι ασυνήθιστο υπουργοί και βουλευτές να δίνουν σημειώσεις ο ένας στον άλλον μέσα στην αίθουσα ή να βοηθούν με αριθμούς ή απαντήσεις σε ερωτήσεις. Όμως, η Τρας είχε τελειώσει την ομιλία της. Ο Zahawi επέστρεψε στο πλευρό της μετά από μερικά λεπτά.

Related Articles

Back to top button