ΚΟΣΜΟΣ

Ρουμπινί: Η Τουρκία θα κάνει τεχνητή κρίση με την Ελλάδα, επειδή είναι βουτηγμένη στα χρέη

Ο Ν. Ρουμπινί τόνισε ότι η διαφορά με τα προηγούμενα χρόνια είναι ότι οι προκλήσεις δεν είναι μόνο οικονομικές ή πολιτικές

Την εκτίμηση ότι η Τουρκία θα προκαλέσει τεχνητή κρίση με την Ελλάδα, μετά τις εκλογές, διότι «είναι βουτηγμένη στα χρέη» εξέφρασε ο διεθνούς φήμης οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί, κατά την παρουσίαση του βιβλίου του «Μεγάλες Απειλές»,

Για σημαντική βελτίωση της οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα τα τελευταία τρία χρόνια χάρη στις μεταρρυθμίσεις και της βοήθεια της τρόικας έκανε λόγω ο κορυφαίος οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί, σημειώνοντας ότι ο ρυθμός ανάπτυξης είναι υψηλότερος σε σχέση με αυτόν της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κ. Ρουμπινί υπογράμμισε ότι η ελληνική οικονομία είναι πιο ανταγωνιστική σήμερα, επεσήμανε ωστόσο ότι πρέπει να γίνουν ακόμη αρκετά, όπως η μεταρρύθμιση του συστήματος απονομής δικαιοσύνης και της δημόσιας διοίκησης. Αναφέρθηκε επίσης και στα χαμηλά επίπεδα καινοτομίας στις ελληνικές επιχειρήσεις, την ώρα που ο πλανήτης εξελίσσεται σε έναν «κόσμο γνώσης».

Ο οικονομολόγος μίλησε για την αβεβαιότητα που φέρνουν οι επερχόμενες εκλογές, αλλά επισήμανε ότι αυτό θα ξεπεραστεί. Επιπλέον υπογράμμισε τους σημαντικούς κινδύνους της «δύσκολης γειτονίας» με την Τουρκία, η οποία όπως είπε, βρίσκεται σε οικονομική δυσκολία και ελλοχεύει κίνδυνος κρίσης στο Αιγαίο, χωρίς να αποκλείεται ακόμα και μία στρατιωτική σύρραξη. 

Μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο Ρουμπινί αναφέρθηκε και στις προκλήσεις της παγκόσμιας οικονομίας, με υπαρκτό τον κίνδυνο  του στασιμοπληθωρισμού και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ, υπό την ακραία πολιτική πόλωση που επικρατεί. Όπως είπε, οι ανισότητες όλο και διευρύνονται στις ΗΠΑ, ενώ οι ψηφοφόροι στρέφονται σε πρόσωπα όπως ο Τράμπ ή της ριζοσπαστικής αριστεράς.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button