ΚΟΣΜΟΣ

Ραγδαίες εξελίξεις στην Ουκρανία: Προς δημοψήφισμα για ένταξη του Ντονμπάς στη Ρωσία

Δημοψήφισμα αλά Κριμαία ετοιμάζεται στην ανατολική Ουκρανία για ένταξη του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ στη Ρωσία

Η 4η Νοεμβρίου είναι η καταλληλότερη ημερομηνία για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην αποσχισθείσα Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ  για το θέμα της ένταξης στη Ρωσία, δήλωσε ο πρόεδρος του Δημοτικού Επιμελητηρίου Πολιτών, Αλεξάντερ Κόφμαν, στο τηλεοπτικό κανάλι ειδήσεων Rossiya-24.

«Μου αρέσει πραγματικά ο συμβολισμός της 4ης Νοεμβρίου ως Ημέρα Εθνικής Ενότητας. Μου φαίνεται ότι ένα δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί αυτή την ημέρα θα καταδείξει σαφώς τη λαϊκή ενότητα του Ντονμπάς, των απελευθερωμένων εδαφών της Ουκρανίας – των περιοχών Χερσώνας και Ζαπορίζιας – και της Ρωσίας», δήλωσε.

«Δεδομένων των δυσκολιών στις οποίες μας έχει καταδικάσει η Ουκρανία, των συνεχιζόμενων βομβαρδισμών και ούτω καθεξής, σίγουρα η ψηφοφορία αυτή θα διαρκέσει αρκετές ημέρες. Δεν θα διεξαχθεί κατά τη διάρκεια μόνο μίας ημέρας», υπέθεσε ο Κόφμαν.

Συντονισμένες κινήσεις

Ελπίζει ότι πολύ σύντομα θα ακολουθήσει απάντηση από τον ηγέτη της αποσχισθείσας «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ», Ντένις Πούσιλιν, στην έκκληση σχετικά με το δημοψήφισμα.

Πριν από αυτό το Δημοτικό Επιμελητήριο Πολιτών της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ» κάλεσε τον ηγέτη της περιοχής Λεονίντ Πάσετσνικ να διεξάγει άμεσα δημοψήφισμα για την αναγνώριση της δημοκρατίας ως συστατικό έδαφος της Ρωσίας.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, το οποίο αναρτήθηκε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Πουσίλιν ανέφερε πως σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Λεονίντ Πασέτσνικ, τόνισε πως «οι ενέργειές μας θα πρέπει να είναι συγχρονισμένες».

Τα δημοψηφίσματα στην ανατολική Ουκρανία στις περιοχές του Ντονμπάς, ήταν μία κίνηση αναμενόμενη από την αρχή ακόμα του πολέμου. Αντίστοιχο δημοψήφισμα οργανώθηκε το 2014 στην κατεχόμενη από τις ρωσικές δυνάμεις, Κριμαία, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την προσάρτηση της κρίσιμης γεωστρατηγικά περιοχής στη Ρωσία.

Related Articles

Back to top button