ΚΟΣΜΟΣ

Προς νομιμοποίηση των αμβλώσεων στην Αργεντινή – Πέρασε από Βουλή και πάει στην Γερουσία

Ιστορική μέρα για την Αργεντινή

Μετά από πολλά χρόνια συζητήσεων, η Αργεντινή είναι έτοιμη να ψηφίσει νόμο που θα νομιμοποιεί στην μεγάλη Ρωμαιοκαθολική χώρα, τη μεγαλύτερη στη Λατινική Αμερική, την επιλογή των εκτρώσεων.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων της Αργεντινής ενέκρινε το νομοσχέδιο που κατέθεσε ο Πρόεδρος Alberto Fernández με άνετη πλειοψηφία. Τώρα απομένει η ψήφισή του από την Γερουσία, η οποία έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη.

Τα ΜΜΕ της Αργεντινής προβλέπουν ότι 33 γερουσιαστές θα ψηφίσουν ΝΑΙ για το νομοσχέδιο, 32 θα το καταψηφίσουν και πέντε θα παραμείνουν ουδέτεροι. Αν το αποτέλεσμα είναι ισοπαλία, η αντιπρόεδρος Cristina Fernández de Kirchner, πρώην πρόεδρος που υποστήριξε παρόμοια νομοθεσία το 2018, θα ψηφίσει υπέρ.

Η άμβλωση είναι νόμιμη στην Κούβα, την Ουρουγουάη, τη Γουιάνα και σε περιοχές του Μεξικού. Στην Αργεντινή, όπως και σε μεγάλο μέρος της περιοχής, η άμβλωση επιτρέπεται μόνο σε περίπτωση βιασμού, αιμομιξίας ή για να σώσει τη ζωή της μητέρας.

Με την συγκεκριμένη νομοθεσία θα είναι επιτρεπτή η άμβλωση κατά τις πρώτες 14 εβδομάδες της εγκυμοσύνης. Είναι η 9η φορά που το συγκεκριμένο νομοσχέδιο συζητείται στην βουλή τα τελευταία 15 χρόνια, αλλά ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχε εγκριθεί. Τώρα όμως με την νέα ηγεσία οι προοπτικές είναι καλύτερες.

Το 2018 η πρόταση πέρασε από το Σώμα αλλά απέτυχε στη Γερουσία. Ο τότε Πρόεδρος Mauricio Macri, συντηρητικός, είχε πει πως αντιτίθεται στην άμβλωση, αλλά θα υπογράψει τη νομοθεσία εάν περάσει.

Αυτή τη φορά, η χώρα έχει έναν νέο ηγέτη που ηγείται της προσπάθειας. Ο Fernández, ο οποίος νίκησε τον Macri πέρυσι, έκανε τη νομιμοποίηση βασικό στόχο της εκστρατείας του. Το περιέγραψε μάλιστα ως θέμα δημόσιας υγείας.

Related Articles

Back to top button