ΝΑΥΠΑΚΤΙΑ

Η Απελευθέρωση της Ναυπάκτου από τους Τούρκους, σε εκπαιδευτική δράση από την Αρχαιολογία

Στις 18 Απριλίου η Ναύπακτος τιμά την απελευθέρωσή της από τους οθωμανούς και την ένταξή της στο Ελληνικό Κράτος.


Στις 18 Απριλίου 1929, μετά από πολυήμερη πολιορκία από ξηρά και θάλασσα υπό την ηγεσία του Αυγουστίνου Καποδίστρια και του Ανδρέα Μιαούλη η οχυρωμένη στο Κάστρο Ναυπάκτου φρουρά αναγκάζεται να παραδοθεί και να συνθηκολογήσει, οι ελληνικές δυνάμεις καταλαμβάνουν το κάστρο και τοποθετούν την ελληνική σημαία. Μετά την απελευθέρωση οι Έλληνες αγωνιστές κατοικούν ξανά την καστροπολιτεία και ξεκινούν το έργο της ανοικοδόμησής της.

Με αφορμή την επέτειο της απελευθέρωσης της Ναυπάκτου στις 18 Απριλίου 1829, η ΕΦΑ Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας, προγραμματίζει την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για μαθητές και ευρύ κοινό με οδηγό τα έντυπα που εξέδωσε με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με αφορμή τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.
Πρόκειται για τρία έντυπα εκπαιδευτικών προγραμμάτων για μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου, σχετικά με την ελληνική επανάσταση στην περιοχή της Ναυπακτίας.

Το πρώτο εκπαιδευτικό με τίτλο “Περπατώντας στην Ναύπακτο της Επανάστασης (1821-1829)” , παρέχει τη δυνατότητα στους μαθητές, περιδιαβαίνοντας την καστροπολιτεία, να εντοπίσουν σημεία ή μνημεία που σχετίζονται με την απελευθέρωση της πόλης. Στο δεύτερο εκπαιδευτικό “τα Μοναστήρια της Ναυπακτίας, προπύργια της Επανάστασης του 1821”, γίνεται αναφορά στο σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισαν τα μοναστήρια της περιοχής.


Τέλος, στο ενημερωτικό έντυπο” Η Ναύπακτος στην Επανάσταση του 1821″, που απευθύνεται στο ευρύ κοινό, γίνεται εκτενής αναφορά στα γεγονότα του Αγώνα σε σύνδεση με τα μνημεία της εποχής. Η ΕΦΑ Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας θα εκδόσει σύντομα ενημερωτική εγκύκλιο για την συμμετοχή των μαθητών στα εκπαιδευτικά προγράμματα.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button