ΚΟΣΜΟΣ

Πλήγμα για την Τουρκία – Το Πακιστάν ακυρώνει συμφωνία μαμούθ 30 ελικοπτέρων

Το Πακιστάν ακύρωσε τη συμφωνία που υπεγράφη με την Τουρκία το 2018, η οποία προέβλεπε την πώληση 30 ελικοπτέρων T-129 ATAK.

Η απόφαση ελήφθη μετά την καθυστέρηση που σημειώθηκε ως αποτέλεσμα των κυρώσεων των ΗΠΑ κατά της Τουρκίας για τους S-400.

Ο εκπρόσωπος του πακιστανικού στρατού, υποστράτηγος Babar Iftihar, ανακοίνωσε ότι έχουν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την αγορά οπλισμένων ελικοπτέρων από την Κίνα.

Η συμφωνία αυτή προβλέπονταν να είναι η μεγαλύτερη εξαγωγή της αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας.

Σύμφωνα με τη συμφωνία, που υπεγράφη με την ASELSAN το 2018, το Πακιστάν αναμενόταν να αγοράσει 30 δικινητήρια ελικόπτερα T-129 ATAK. Ωστόσο, λόγω της έλλειψης κινητήρων, οι οποίοι παράγονται από την LHTEC, μια σύμπραξη της βρετανικής εταιρείας Rolls-Royce και της αμερικανικής εταιρείας Honeywell, η συμφωνία «κόλλησε» και δεν μπορούσε η Τουρκία να τα παράξει και παραδώσει στο Πακιστάν.

Η κυβέρνηση Ντόναλντ Τραμπ αρνήθηκε να χορηγήσει στην LHTEC άδεια εξαγωγής στους κινητήρες.

Η Τουρκία προσπάθησε να πείσει την Ουάσιγκτον για αυτό το θέμα, αλλά δεν τα κατάφερε. Το Δεκεμβρίου του 2020 το Πακιστάν συμφώνησε να παρατείνει την περίοδο παράδοσης των ελικοπτέρων, αλλά τώρα αρνείται να δώσει νέα παράταση στην Άγκυρα και ήδη προσανατολίζεται να αγοράσει οπλισμένα ελικόπτερα Z-10ME που κατασκευάζονται στην Κίνα.
ethnos.gr

Related Articles

Back to top button