ΚΟΣΜΟΣ

Οργή στην Γκάνα: 63χρονος ιερέας παντρεύτηκε μία 12χρονη

Ένα εξοργιστικό περιστατικό με 63χρονο ιερέα, συγκλονίζει την Γκάνα

Οργή έχει προκαλέσει μια είδηση από την Γκάνα, σχετικά με τον γάμο ενός 63χρονου ιερέα με 12χρονη, την οποία εκείνος είχε επιλέξει για σύζυγο από την ηλικία των… 6 ετών, σε μια χώρα όπου επιτρέπεται ο γάμος στα άτομα άνω των 18 ετών.

Ο αμφιλεγόμενος γάμος του ιερέα χριστιανού ιερέα Gborbu Wulomo με την 12χρονη τελέστηκε στα περίχωρα της πρωτεύουσας Άκρα το Σάββατο, 30 Μαρτίου, με την παρουσία δεκάδων καλεσμένων και με το παραδοσιακό τελετουργικό της αφρικανικής χώρας.

Αν και όταν ανέβηκε στα social media το βίντεο της γαμήλιας τελετής οι αντιδράσεις από τους χρήστες ήταν στην πλειοψηφία τους αρνητικές, οι τοπικοί αρχηγοί της κοινότητας δήλωσαν πως οι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν τα έθιμα και τις παραδόσεις τους.

«Παραδοσιακή νύφη;;; Ο γάμος παιδιών είναι ποινικό αδίκημα στη Γκάνα»

Όπως έγινε γνωστό η 12χρονη δέχθηκε συμβουλές από τις γυναίκες που παραβρέθηκαν στην τελετή να ντυθεί με προκλητικό τρόπο και να βάλει άρωμα, ώστε να είναι έτοιμη να εκπληρώσει τα συζυγικά καθήκοντα.

Οι επικριτές του 63χρονου, που ένωσε τη ζωή του με ένα 12χρονο παιδί, ζήτησαν από τις Αρχές της χώρας να λυθεί άμεσα ο γάμος.

Σύμφωνα με την ανάρτηση ο γάμος του ιερέα με την 12χρονη αποτελεί μέρος της ανάληψης μεγαλύτερης εξουσίας από εκείνον στην τοπική εκκλησία. «Σύμφωνα με την παράδοση ο Gborbu Wulomo έχοντας αναλάβει εξουσία θα πρέπει επίσης να πάρει μια «Boi ekpaa yoo», την παραδοσιακή του σύζυγο», αναφέρει η ανάρτηση.

Ζητούν την σύλληψη του ιερέα

Οι χρήστες στα social media άσκησαν δριμεία κριτική για την ανήλικη νύφη. «Παραδοσιακή νύφη;;; Ο γάμος παιδιών είναι ποινικό αδίκημα στη Γκάνα και κανένα έθιμο που παραβιάζει τα δικαιώματα των κοριτσιών να επιτύχουν το μέγιστο των δυνατοτήτων τους δεν θα έπρεπε να γιορτάζεται», έγραψε ένας χρήστης. Άλλος χρήστης ανέφερε: «Υπάρχουν τόσα πράγματα λάθος σε αυτή τη χώρα και αυτό είναι ένα από αυτά. Πώς είναι δυνατόν μια 12χρονη να γίνεται σύζυγος το 2024; Πρόκειται για ένα ηλίθιο αστείο;».

Μετά τις σφοδρές αντιδράσεις στη Γκάνα για τον γάμο του 63χρονου ιερέα με την 12χρονη η τοπική εκκλησία εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει πως ο γάμος έγινε για να κρατηθούν οι άλλοι άντρες μακριά από το κορίτσι ενώ υποστηρίζει πως η 12χρονη δεν βρίσκεται μαζί με τον 63χρονο άντρα. «Είναι ακόμα στο σχολείο, δεν μένει μαζί με τον Gborbu Wulomo. Τελέσαμε τον παραδοσιακό γάμο για να κρατήσουμε μακριά της τους άλλους άντρες. Όταν είναι αρκετά μεγάλη θα ολοκληρωθούν οι τελετές», ανέφερε η απάντηση της τοπικής εκκλησίας, στην οποία προΐσταται ο 63χρονος ιερέας.

Μετά τον σάλο που ξέσπασε στη Γκάνα για τον γάμο της ανήλικης με τον 63χρονο δεκάδες πολίτες τηλεφώνησαν στο αρμόδιο υπουργείο «Φύλου, Παιδιών και Κοινωνικής Προστασίας» καθώς και στην αστυνομία με αίτημα να συλληφθεί ο ιερέας. Σύμφωνα με τον ιστότοπο GhanaWeb, αν και έχουν περάσει περισσότερες από 48 ώρες μετά τις καταγγελίες, καμία επίσημη Αρχή δεν έχει πάρει θέση για το θέμα.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button