ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τραμπ με διάταγμα απαγορεύει στους Αμερικανούς να επενδύουν σε κινεζικές εταιρείες

Εκτελεστικό διάταγμα που απαγορεύει στους Αμερικανούς να επενδύουν σε κινεζικές εταιρείες που βοηθούν τον στρατό υπέγραψε σήμερα ο Ντόναλντ Τραμπ.

Η απαγόρευση ισχύει για 31 κινεζικές εταιρείες που οι ΗΠΑ θεωρούν ότι υποστηρίζουν τον στρατό της Κίνας.

Το διάταγμα εμποδίζει αμερικανικές εταιρείες και ιδιώτες να κατέχουν μετοχές απευθείας ή μέσω κεφαλαίων που περιλαμβάνουν οποιαδήποτε από τις 31 εταιρείες που αναγνωρίζονται από τις ΗΠΑ ως παράγοντες που βοηθούν στον εκσυγχρονισμό του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού.

Ο πρόεδρος δήλωσε με τη σειρά του ότι «η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας (ΛΔΚ) εκμεταλλεύεται όλο και περισσότερο το κεφάλαιο των Ηνωμένων Πολιτειών σε πόρους και επιτρέπει την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό των στρατιωτικών, μυστικών και άλλων συσκευών ασφαλείας».

Αυτή η επένδυση «συνεχίζει να επιτρέπει στη ΛΔΚ να απειλεί άμεσα τις ΗΠΑ και τις δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης όπλων μαζικής καταστροφής, προηγμένων συμβατικών όπλων και κακόβουλων δράσεων και στον κυβερνοχώρο εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών και του αμερικανικού λαού.»

Η απαγόρευση θα τεθεί σε ισχύ από τις 9:30 π.μ. στις 11 Ιανουαρίου 2021 και στοχεύει 31 εταιρείες που χαρακτηρίζονται από το Υπουργείο Άμυνας ως «κομμουνιστικές κινεζικές στρατιωτικές εταιρείες».

Ο κατάλογος των εταιρειών περιλαμβάνει μεγάλες κρατικές αεροδιαστημικές και κατασκευαστικές εταιρείες, καθώς και εταιρείες τεχνολογίας και επικοινωνιών όπως οι Inspur Group, Huawei και China Telecommunications Corp.

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι αυτές οι εταιρείες επιτρέπουν τη στρατιωτική εξέλιξη της Κίνας μέσω της πρόσβασης σε προηγμένες τεχνολογίες και τεχνογνωσία, και ως αποτέλεσμα, εν μέρει οδήγησαν στην επιθετική παγκόσμια επέκταση του Πεκίνου.

Εκπρόσωπος της BlackRock, του μεγαλύτερου διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο, δήλωσε ότι η εταιρεία εξακολουθεί να εξετάζει τις λεπτομέρειες του διατάγματος.

Η υπογραφή Τραμπ έρχεται μετά από μήνες προειδοποιήσεων από τις εθνικές ομάδες ασφάλειας και οικονομίας του Αμερικανού Προέδρου ότι θα μπορούσαν να ληφθούν πιο δραστικά μέτρα για τον περιορισμό της έκθεσης των Αμερικανών σε εταιρείες που είτε υποστηρίζουν τις στρατιωτικές φιλοδοξίες της Κίνας, είτε δεν πληρούν τα πρότυπα δημοσιοποίησης και ελέγχου των ΗΠΑ.

Ο διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου Larry Kudlow και ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Robert O’Brien έχουν ηγηθεί των εκκλήσεων της διοίκησης για καταστολή των επενδύσεων των ΗΠΑ σε κινεζικές εταιρείες.

«Η δράση του Προέδρου χρησιμεύει για την προστασία των Αμερικανών επενδυτών από ακούσια παροχή κεφαλαίων που προορίζονται για την ενίσχυση των δυνατοτήτων του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού και των υπηρεσιών πληροφοριών της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας», δήλωσε ο O’Brien.

Δείτε τη λίστα με τις νέες εταιρείες

Δείτε τη λίστα με τις αρχικές εταιρείες

Με πληροφορίες της WahingtonPost/Fοrbes/CNBC

Related Articles

Back to top button