ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τραμπ μάζεψε 170 εκ. από δωρεές για… υπεράσπιση της εκλογικής «νοθείας»

Δεν ήταν χωρίς αποτέλεσμα οι φωνές της ομάδας Τραμπ για «νοθεία». Μπορεί στα δικαστήρια να έχασαν τις ενστάσεις που κατέθεσαν, όμως κατάφεραν να συγκεντρώσουν από την εκστρατεία που ξεκίνησαν αμέσως μετά τις εκλογές, 170 εκατομμύρια δολάρια.

Τα χρήματα, μεγάλο μέρος των οποίων συγκεντρώθηκαν την πρώτη εβδομάδα μετά τις εκλογές, έχουν στόχο να χρησιμοποιηθούν για τη στοιχειοθέτηση των επιχειρημάτων περί εκλογικής απάτης και την υποτίμηση της δημόσιας εμπιστοσύνης στη νομιμότητα της νίκης του νεοεκλεχθέντος προέδρου Τζο Μπάιντεν, αναφέρει στο σχετικό δημοσίευμά της η «New York Times», η οποία επικαλείται ανώνυμες πηγές.

Αντί να μειώσει τις προσπάθειές της μετά τις εκλογές, η εκστρατεία του κ. Τραμπ έχει εντείνει τις κινήσεις της και μέσω μαζικών μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου διεκδικεί χορηγίες σε μετρητά, λέγοντας στους υποστηρικτές πως τα χρήματα είναι απαραίτητα για τη χρηματοδότηση του «Ταμείου Υπεράσπισης των Εκλογών» («Election Defense Fund»).

Στην πραγματικότητα, όπως ισχυρίζεται η εφημερίδα της Νέας Υόρκης, το 75% των συνεισφορών κατευθύνονται σε μία νέα πολιτική επιτροπή την οποία δημιούργησε ο Τραμπ στα μέσα Νοεμβρίου και φέρει το όνομα «Σώστε την Αμερική» («Save America»). Σκοπός της είναι η χρηματοδότηση των μελλοντικών πολιτικών δραστηριοτήτων του Τραμπ, όπως η μισθοδοσία του προσωπικού και η κάλυψη των εξόδων ταξιδιών. Ο κάθε χορηγός καλείται να προσφέρει $5.000 στο νέο PAC του Τραμπ.

Το υπόλοιπο 25% κάθε χορηγίας κατευθύνεται στην Εθνική Επιτροπή των Ρεπουμπλικανών (Republican National Committee).

Μάλιστα, η εκστρατεία του Τραμπ συνεχίζει να ζητά μετρητά με κατεπείγοντα τρόπο. Τη Δευτέρα, ο Πρόεδρος υπέγραψε ένα email της εκστρατείας, το οποίο αναφέρει προς τους υποστηρικτές ότι τα τέλη Νοεμβρίου -σχεδόν τέσσερις εβδομάδες μετά την Ημέρα των Εκλογών- αποτελούν «την πιο σημαντική προθεσμία μας μέχρι σήμερα».

Η εφημερίδα «Washington Post» ανέφερε νωρίτερα τη Δευτέρα, ότι οι μετεκλογικές προσπάθειες του Τραμπ έχουν αποφέρει καρπούς που ανέρχονται σε πάνω από $150 εκατομμύρια, γεγονός για το οποίο αρνήθηκε να πάρει θέση ο Τιμ Μόρτο, εκπρόσωπος Τύπου της εκστρατείας του Προέδρου.

Ορτιστικά νικητής ο Μπάιντεν σε Ουισκόνσιν και Αριζόνα

Παρά τους ισχυρισμούς του Τραμπ για αλλοιωμένα εκλογικά αποτελέσματα, ο επικεφαλής της Εκλογικής Επιτροπής του Ουισκόνσιν επιβεβαίωσε το αρχικό αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών, με βάση το οποίο ο Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν αναδεικνύεται νικητής απέναντι στον απερχόμενο Ρεπουμπλικανό Πρόεδρο.

Η Επιτροπή επιβεβαίωσε τη νίκη του Μπάιντεν, αφού έγινε ανακαταμέτρηση των ψήφων σε δύο κομητείες της Πολιτείας.

Και η Αριζόνα επικύρωσε τη Δευτέρα με τη σειρά της τη νίκη του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, επιβεβαιώνοντας την επιτυχία του απέναντι στον Τραμπ, ο οποίος ακόμη δεν έχει παραδεχθεί την ήττα του.

«Σήμερα υπογράψαμε την επικύρωση (των αποτελεσμάτων) των εκλογών του 2020 στην Αριζόνα» ανέφερε μέσω του Twitter ο Νταγκ Ντάσεϊ, ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης της Πολιτείας αυτής, η οποία πέρασε για πρώτη φορά στους Δημοκρατικούς μετά από περίπου 25 χρόνια.

Ο Μπάιντεν κέρδισε με διαφορά μόλις 10.457 ψήφων σε σύνολο περίπου 3,5 εκατομμυρίων.

Η Κέιτι Χομπς, η υπουργός Εσωτερικών της Πολιτείας, που είναι αρμόδια για τις εκλογές, έκανε λόγο για μια διαδικασία που διεξήχθη «με διαφάνεια, ακρίβεια και ισότητα (…) παρά τους πολλούς, αβάσιμους ισχυρισμούς για το αντίθετο».

Η Αριζόνα επικύρωσε επίσης τη νίκη του Δημοκρατικού γερουσιαστή Μαρκ Κέλι στις εκλογές αυτές.

Η επικύρωση των αποτελεσμάτων δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι θα σταματήσουν οι προσφυγές στα δικαστήρια, γιατί η νομοθεσία της Αριζόνας επιτρέπει στους υποψηφίους να αμφισβητούν δικαστικά τα αποτελέσματα ακόμη και μετά την επίσημη επιβεβαίωσή τους.

Πηγές: «New York Times», «Washington Post», «ΑΠΕ-ΜΠΕ»

Related Articles

Back to top button