ΚΟΣΜΟΣ

Ο Νετανιάχου λέει «όχι» στην συμφωνία κατάπαυσης πυρός που ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ

Οργή από την κοινή γνώμη που ζητά απελευθέρωση αιχμαλώτων – Ο Νετανιάχου απάντησε στην πρόταση με τη χερσαία εισβολή – Οι έμμεσες διαπραγματεύσεις μέσω Κατάρ

«Όχι» σε συμφωνία για πενθήμερη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση κάποιων ομήρων που κρατά η Χαμάς είπε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν τις διαπραγματεύσεις. 

Όπως μετέδωσε ο βρετανικός Guardian, οι πηγές αναφέρουν ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργόςαπέρριψε ευθέως τη συμφωνίας στις πρώτες διαπραγματεύσεις μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος στις 7 Οκτωβρίου. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίστηκαν και μετά την έναρξη της χερσαίας επίθεσης του Ισραήλ, στις 27 Οκτωβρίου. Όμως, ο Νετανιάχου συνέχισε να κρατά σκληρή γραμμή στις προτάσεις που αφορούσαν σε εκεχειρίες διαφορετικής διάρκειας, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση διαφορετικού αριθμού ομήρων. 

Η Χαμάς φέρεται ότι πρότεινε απελευθέρωση δεκάδων ξένων αιχμαλώτων

Σύμφωνα με άλλες πηγές, κατά τις διαπραγματεύσεις που έγιναν πριν τη χερσαία εισβολή, η συζήτηση αφορούσε πολύ μεγαλύτερο αριθμό ομήρων. Η Χαμάς φέρεται ότι πρότεινε την απελευθέρωση δεκάδων ξένων υπηκόων που ήταν αιχμάλωτοι. Μετά την επίθεση της Χαμάς, περίπου 240 άνθρωποι αιχμαλωτίστηκαν. 

Την ίδια ώρα, η κοινή γνώμη εκφράζει έντονη οργή και ζητά να υπάρξει προτεραιότητα στις διαπραγματεύσεις για τους ομηρους, ενώ οι οικογένειες όσων κρατούνται στη Γάζα διαδήλωσνα έξω από την κατοικία του Νετανιάχου νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα.

Κατάπαυση πυρός με απελευθέρωση παιδιών, γυναικών, ηλικιωμένων και ασθενών

Σύμφωνα με τρεις πηγές με γνώση των συνομιλιών, η αρχική συμφωνία στο τραπέζι περιελάμβανε την απελευθέρωση παιδιών, γυναικών, ηλικιωμένων και ασθενών μεταξύ των ομήρων, ως αντάλλαγμα για πενθήμερη κατάπαυση του πυρός. Όμως, η κυβέρνηση Νετανιάχου την απέρριψε ξεκινώντας τη χερσαία εισβολή. 

Στη Γάζα, πάνω από 10.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας που διοικείται από τη Χαμάς. Εκπρόσωπος της οργάνωσης δήλωσε ότι η Χαμάς δεν μπορεί να απελευθερώσει περισσότερους ομήρους εν μέσω των αυξανόμενων επιθέσεων. 

Ο στόχος των έμμεσων διαπραγματεύσεων

Οι έμμεσες διαπραγματεύσεις που διεξάγονται μεταξύ Ισραηλινών και Χαμάς, με τη μεσολάβηση του Κατάρ, εστιάζουν στο ενδεχόμενο κατάπαυσης του πυρός διάρκειας μίας έως τριών ημερών, που θα συνδέεται με την απελευθέρωση 10 έως 15 ομήρων.

Related Articles

Back to top button