ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ερντογάν θέλει να ανακόψει κύμα προσφύγων από το Αφγανιστάν

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι θα εργαστεί για τη σταθεροποίηση της κατάστασης
Για την κατάσταση με την επέλαση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν τοποθετήθηκε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Τουρκία θέλει να εργαστεί από κοινού με το Πακιστάν για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στην περιοχή, προκειμένου να ανακόψει μία συρροή προσφύγων.

ADS

«Η Τουρκία είναι αντιμέτωπη με ένα αυξανόμενο μεταναστευτικό κύμα Αφγανών που διέρχονται μέσω του Ιράν. Θα συνεχίσουμε να καταβάλλουμε προσπάθειες ώστε να μπορέσει να επιστρέψει η σταθερότητα στην περιοχή, αρχή γενομένης από το Αφγανιστάν», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος. «Για αυτό, πρέπει να συνεχίσουμε και να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας με το Πακιστάν», συνέχισε ο Ερντογάν. «Είμαστε αποφασισμένοι να κινητοποιήσουμε όλα τα μέσα που διαθέτουμε προκειμένου να το επιτύχουμε», υπογράμμισε.

Ο Ερντογάν, που δεν έδωσε διευκρινίσεις μιλούσε στην Κωνσταντινούπολη παρουσία του Πακιστανού ομολόγου του Αρίφ Αλβί στη διάρκεια της τελετής καθέλκυσης ενός πολεμικού σκάφους που κατασκεύασε η Τουρκία για το Πακιστάν. Οι δηλώσεις αυτές γίνονται καθώς το Αφγανιστάν είδε πολλές ανατροπές τις τελευταίες εβδομάδες.

Έπειτα από μια επίθεση-αστραπή, οι Ταλιμπάν ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της χώρας και εμφανίζονταν σήμερα σε σημείο να επιστρέψουν στην εξουσία, είκοσι χρόνια μετά την εκδίωξή τους. Η Τουρκία, εκατοντάδες στρατιώτες της οποίας έχουν αναπτυχθεί στο Αφγανιστάν, πρότεινε τον περασμένο μήνα στις Ηνωμένες Πολιτείες να αναλάβει την ασφάλεια του αεροδρομίου της Καμπούλ μετά την προβλεπόμενη ολοκλήρωση της αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων έως τα τέλη Αυγούστου, υπό την προϋπόθεση ότι θα λάβει επιμελητειακή και οικονομική υποστήριξη.

Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Άγκυρα και την Ουάσινγκτον για το θέμα αυτό συνεχίζονται και ο Ερντογάν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως η κατάσταση «θα γίνει πιο ξεκάθαρη τις επόμενες ημέρες», Είπε επίσης πως είναι έτοιμος να συναντήσει τον ηγέτη των Ταλιμπάν για διαπραγματεύσεις. Η Τουρκία είναι αντιμέτωπη εδώ και μήνες με συρροή Αφγανών προσφύγων και μεταναστών που εισέρχονται στο έδαφός της από τη μεθόριο με το Ιράν, στα ανατολικά.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button