ΚΟΣΜΟΣ

Μπάιντεν: Απαγόρευσε να δοθεί στο Κογκρέσο η κατάθεσή του για τα απόρρητα έγγραφα

Ο Αμερικανός πρόεδρος άσκησε το εκτελεστικό προνόμιό του, μια εξουσία με την οποία απαγορεύεται η αποκάλυψη ορισμένων αρχείων που αφορούν την εκτελεστική εξουσία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντενεπικαλέστηκε τις εκτελεστικές εξουσίες τουγια να εμποδίσει τους Ρεπουμπλικάνους να λάβουν το ηχογραφημένο αρχείο της κατάθεσής του στον ειδικό εισαγγελέα Ρόμπερτ Χερ με αντικείμενο την παρακράτηση απόρρητων εγγράφων εκ μέρους του.

Σε επιστολή του προς τις Επιτροπές Δικαστικών Θεμάτων και Εποπτείας το υπουργείο Δικαιοσύνης ανέφερε ότι ο Μπάιντεν άσκησε το εκτελεστικό προνόμιό του, μια εξουσία με την οποία απαγορεύεται η αποκάλυψη ορισμένων αρχείων της εκτελεστικής εξουσίας. Στο ίδιο κείμενο αναφέρεται ότι ο πρόεδρος επικαλέστηκε το ίδιο εκτελεστικό προνόμιο και για την ηχογραφημένη κατάθεση του αφανή συγγραφέα των απομνημονευμάτων του, του Μαρκ Ζουόνιτσερ, στον Χερ. 

Σύμφωνα με το πρακτορείο Associated Press, ο Ζουόνιτσερ συνεργάστηκε με τον Μπάιντεν για τη συγγραφή δύο βιβλίων και μοιράστηκε μαζί του απόρρητες πληροφορίες που υπήρχαν σε έγγραφα τα οποία είχε κρατήσει και βρέθηκαν αργότερα στο σπίτι και το παλιό γραφείο του.

Η Επιτροπή Εποπτείας σκόπευε σήμερα Πέμπτη να ξεκινήσει τη διαδικασία που θα οδηγούσε σε ψηφοφορία με σκοπό να κατηγορηθεί ο υπουργός Δικαιοσύνης Μέρικ Γκάρλαντ για περιφρόνηση του Κογκρέσου, επειδή αρνήθηκε να παραδώσει τα ηχογραφημένα αρχεία. «Μολονότι η συνεργασία μας με το Κογκρέσο ήταν εξαιρετική, έχουμε επίσης την ευθύνη να διαφυλάξουμε το απόρρητο των αρχείων επιβολής του νόμου, όταν η αποκάλυψή τους θα έθετε σε κίνδυνο μελλοντικές έρευνες», ανέφερε ο Κάρλος Φελίπε Ουριάρτε, βοηθός γενικός εισαγγελέας. Ο υπουργός Δικαιοσύνης «πρέπει να τραβήξει μια γραμμή που θα προστατεύει το υπουργείο από ανάρμοστη πολιτική επιρροή», πρόσθεσε.

Ο Γκάρλαντ ανέθεσε πέρυσι στον Χερ να ερευνήσει τον Μπάιντεν για την παρακράτηση απόρρητων αρχείων που ανάγονται στην εποχή που ήταν αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα. Ο Χερ τελικά δήλωσε ότι δεν θα ασκήσει ποινική δίωξη, σημειώνοντας ότι ο Μπάιντεν συνεργάστηκε με την έρευνα, σε αντίθεση με τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αρνήθηκε να συνεργαστεί σε παρόμοια έρευνα και τώρα αντιμετωπίζει κατηγορίες σε ομοσπονδιακό επίπεδο για παρακράτηση απόρρητων εγγράφων μετά τη λήξη της θητείας του. Ο Χερ περιέγραψε τότε τον Μπάιντεν ως έναν «καλοπροαίρετο ηλικιωμένο με κακή μνήμη», προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων μεταξύ των Δημοκρατικών.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ήδη παραδώσει πολλά αρχεία που ζητήθηκαν με κλήτευση του Κογκρέσου, από τους προέδρους των δύο Επιτροπών Τζιμ Τζόρνταν και Τζέιμς Κόμερ, σε σχέση με την έρευνα του Χερ.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button