ΚΟΣΜΟΣ

Μεσαιωνικές ταφόπλακες 800 ετών ανακαλύφθηκαν σε ιστορικό ναυάγιο στη Βρετανία

Οι πλάκες αποτελούσαν μέρος του φορτίου του παλαιότερου και πιο ιστορικού ναυαγισμένου πλοίου της Αγγλίας

Μια αναπάντεχη ανακάλυψη πραγματοποιήθηκε από Βρετανούς αρχαιολόγους στον κόλπο Στάντλαντ, στα ανοικτά των ακτών του Ντόρσετ, οι οποίοι αντίκρυσαν μεσαιωνικές ταφόπλακες, γύρω από το σημείο όπου ερευνούσαν ένα αρχαίο ναυάγιο.

Το Πανεπιστήμιο του Μπόρνμουθ ανακοίνωσε την ανακάλυψη σε δελτίο τύπου την προηγούμενη Παρασκευή. Οι επιτύμβιες στήλες, σύμφωνα με τους ειδικούς, μάλλον βρίσκονταν στον πυθμένα της Μάγχης επί 800 χρόνια.

«Οι πλάκες, σκαλισμένες από μάρμαρο Purbeck, αποτελούσαν μέρος του φορτίου του παλαιότερου και πιο ιστορικού ναυαγισμένου πλοίου της Αγγλίας, το οποίο βυθίστηκε στα ανοικτά των ακτών του Ντόρσετ κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Ερρίκου Γ’ τον δέκατο τρίτο αιώνα», εξηγεί το δελτίο Τύπου. 

Ο Ερρίκος Γ΄, ο οποίος ήταν γιος του βασιλιά Ιωάννη, ανέβηκε στον θρόνο το 1216 μ.Χ και κυβέρνησε μέχρι τον θάνατό του το 1272 μ.Χ.

Οι φωτογραφίες δείχνουν ότι οι πλάκες διατηρήθηκαν σε πολύ καλή κατάσταση στο πέρασμα των αιώνων, παρά το γεγονός ότι μία από τις πλάκες ήταν καλυμμένη με αχιβάδες.

Όπως αναφέρει το δελτίο τύπου, μια άψογα διατηρημένη πλάκα έχει μήκος ενάμισι μέτρο και εκτιμάται ότι ζυγίζει 70 κιλά. Η άλλη, πολύ μεγαλύτερη πλάκα είναι χωρισμένη σε δύο κομμάτια και έχει συνολικό μήκος δύο μέτρα και βάρος περίπου 200 κιλά.

Αμφότερες έχουν σκαλισμένους πάνω τουςχριστιανικούς σταυρούς, για αυτό και η ερευνητική ομάδα πιστεύει ότι προορίζονταν για καπάκια φέρετρων ή μνημεία κρύπτης για άτομα υψηλού κύρους του κλήρου.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button