ΚΟΣΜΟΣ

Η Μέρκελ τα “έχωσε” στον Ερντογάν για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Άγριο “χέρι” στον Ερντογάν στην συνάντηση που είχε με την Άνγκελα Μέρκελ στην Άγκυρα.

Η καγκελάριος της Γερμανίας τόνισε στον Τούρκο Πρόεδρο τη σημασία της ελευθερίας της έκφρασης στη χώρα ενώ του “έβαλε” διακριτικά “χέρι” για τα τουρκικά ΜΜΕ.
«Με την απόπειρα πραξικοπήματος, είδαμε πώς ο τουρκικός λαός υπερασπίσθηκε τη δημοκρατία και τους κανόνες της δημοκρατίας στην Τουρκία», δήλωσε η Μέρκελ αναφερόμενη στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου.

«Ακριβώς γι’ αυτό, σ’ αυτή την αποφασιστική φάση, είναι σημαντικό η ελευθερία της έκφρασης να τηρείται και σε σχέση μ’ αυτό μιλήσαμε για την ελευθερία του Τύπου», πρόσθεσε ενώ καθόταν δίπλα στον Ερντογάν.

«Η αντιπολίτευση είναι μέρος της δημοκρατίας», τόνισε. «Ο διαχωρισμός των εξουσιών και η ελευθερία της έκφρασης πρέπει να είναι εγγυημένοι» στη συνταγματική αναθεώρηση που θέλει ο Ερντογάν και η οποία θα υποβληθεί σε δημοψήφισμα τον Απρίλιο, υπογράμμισε ακόμη η καγκελάριος.

Οι δυο τους συζήτησαν κυρίως τις εξελίξεις στη Συρία, το Ιράκ και το Αιγαίο κατά τη σημερινή συνάντησή τους, δήλωσε ο Ερντογάν σε κοινή συνέντευξη με την Μέρκελ μετά τη συνομιλία τους στην Άγκυρα.

Ο Ερντογάν δήλωσε πως συζήτησε με την Μέρκελ για τη συνεργασία στη μάχη κατά της τρομοκρατίας, την προσφυγική κρίση και ενδεχόμενα αμοιβαία βήματα στη Συρία.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ αργότερα συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ και όπως ανέφερε συζητήθηκε το Κυπριακό. Σε δηλώσεις της τόνισε πως θεωρεί ότι είναι ανάγκη να επιταχυνθεί η διαδικασία διαπραγμάτευσης.

Από την πλευρά του ο Γιλντιρίμ δήλωσε πως η λύση του Κυπριακού και η επανένωση της νήσου είναι η μεγαλύτερη επιθυμία της τουρκικής κυβέρνησης.
* Με πληροφορίες ΑΠΕ – ΜΠΕ, newsit.gr και ΦΩΤΟ ΑΠΟ REUTERS

Related Articles

Back to top button