ΚΟΣΜΟΣ

Μεγάλη επίθεση του Ιράν με πάνω από 200 drone και πυραύλους στο Ισραήλ

Το Ισραήλ λέει ότι με τη βοήθεια των συμμάχων του, οι περισσότεροι αναχαιτίστηκαν.

Το Ιράν εξαπέλυσε μια τεράστια αεροπορική επίθεση κατά του Ισραήλ το βράδυ του Σαββάτου, εκτοξεύοντας περισσότερα από 200 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους σε αντίποινα για την αιματηρή ισραηλινή αεροπορική επιδρομή πριν από δύο εβδομάδες, όμως εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε ότι οι περισσότερες από τις απειλές από αέρος αναχαιτίστηκαν, με κάποια βοήθεια από συμμάχους, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Τα ιρανικά πλήγματα προκάλεσαν μικρές ζημιές σε μια ισραηλινή στρατιωτική βάση, δήλωσε ο εκπρόσωπος, ο υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, σε συνέντευξη Τύπου νωρίς το πρωί της Κυριακής. Δεν έδωσε λεπτομέρειες. “Μόνο ένα κοριτσάκι έχει τραυματιστεί”, πρόσθεσε.

Η μεγάλης κλίμακας επίθεση με στόχο στόχους εντός του Ισραήλ και της επικράτειας που ελέγχει άνοιξε ένα νέο ασταθές κεφάλαιο στον μακροχρόνιο σκιώδη πόλεμο μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ, σηματοδοτώντας μια σημαντική κλιμάκωση των εχθροπραξιών μεταξύ των δύο περιφερειακών εχθρών.

Λίγο πριν από τις 2 π.μ. τοπική ώρα την Κυριακή, οι σειρήνες αεροπορικής επιδρομής ήχησαν σε μεγάλες εκτάσεις του νότιου Ισραήλ, της Δυτικής Όχθης και των υψωμάτων του Γκολάν. Η κυβέρνηση έστειλε επίσης προειδοποιήσεις για πιθανή άφιξη πυραύλων στην έρημο Νεγκέβ, όπου υπάρχουν αρκετές στρατιωτικές βάσεις.

Το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν ανέφερε σε ανακοίνωση που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση ότι εκτόξευσε “δεκάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους” προς το Ισραήλ από το Ιράν “ως αντίδραση στα εγκλήματα του σιωνιστικού καθεστώτος”.

Αργότερα, εξέδωσε μια δεύτερη ανακοίνωση στα κρατικά μέσα ενημέρωσης υποστηρίζοντας ότι έπληξε στρατιωτικούς στόχους στο Ισραήλ, προειδοποιώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες να μην εμπλακούν και απειλώντας με περισσότερα χτυπήματα εάν το Ιράν ή τα συμφέροντά του πληγούν.

Ανώτεροι Ιρανοί αξιωματούχοι και στρατιωτικοί διοικητές είχαν δεσμευτεί να προβούν σε αντίποινα μετά την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Δαμασκό την 1η Απριλίου. Επτά Ιρανοί αξιωματικοί, μεταξύ των οποίων τρεις ανώτατοι διοικητές, σκοτώθηκαν στο χτύπημα, υποκινώντας τους ιρανικούς όρκους να εκδικηθούν τους θανάτους.

Η δράση του Ιράν το Σάββατο ήρθε μετά από μια εβδομάδα διπλωματίας και αντικρουόμενων αναφορών σχετικά με το πόσο μακριά θα έφτανε η Τεχεράνη ως απάντηση στην επίθεση στη Δαμασκό και αν θα διακινδύνευε να ξεκινήσει έναν ξεκάθαρο πόλεμο με το Ισραήλ.

Ένας αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας, που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητήσει επιχειρησιακά θέματα, δήλωσε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις είχαν βοηθήσει στην κατάρριψη ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, αλλά παρέμενε ασαφές ποιος ήταν ο αμερικανικός ρόλος.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button