ΚΟΣΜΟΣ

«Μαζί θα φέρουμε την ειρήνη πίσω στην Ευρώπη» – Ο Ζελένσκι έφτασε στη γερμανική πρωτεύουσα

Η Γερμανία ανακοίνωσε το μεγαλύτερο πακέτο στήριξης των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας – Στο Βερολίνο ο Ζελένσκι


Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκιέφθασε τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή στο στρατιωτικό αεροδρόμιο του Βερολίνου.

Την άφιξή του την ανακοίνωσε ο ίδιος μέσω Twitter: «Ήδη στο Βερολίνο. Όπλα. Ισχυρό πακέτο. Αντιαεροπορική άμυνα. Ανοικοδόμηση. ΕΕ. NATO. Ασφάλεια».

Ο ουκρανός πρόεδρος συναντήθηκε με τον ομοσπονδιακό πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερκαι με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

Θα ακολουθήσουν συνομιλίες με τη συμμετοχή του υπουργού ‘Αμυνας Μπόρις Πιστόριους, της υπουργού Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ και της υπουργού Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ, ενώ οι δύο ηγέτες θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ευχαρίστησε τη Γερμανία για τη στήριξή της κατά τη συνάντησή του με τον Γερμανό ομόλογό του Φρανκ- Βάλτερ Σταϊνμάγερ σήμερα, στην πρώτη του επίσκεψη στο Βερολίνο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Στην πιο κρίσιμη στιγμή στη σύγχρονη Ιστορία της Ουκρανίας, η Γερμανία περήφανη που είναι μια πραγματική φίλη και ένας αξιόπιστος σύμμαχος», έγραψε ο Ουκρανός πρόεδρος στο βιβλίο επισκεπτών της γερμανικής προεδρίας. «Μαζί θα κερδίσουμε και θα φέρουμε την ειρήνη πίσω στην Ευρώπη».

Το βράδυ αναμένεται να παραλάβει, εξ ονόματος του ουκρανικού λαού, το βραβείο «Καρλομάγνος» στο Άαχεν – πιθανόν αυτοπροσώπως.

Το πρόγραμμα της πρώτης επίσκεψης του κ. Ζελένσκι στη Γερμανία από τον Φεβρουάριο του 2022 δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί επισήμως. Για την ασφάλεια της αποστολής λαμβάνονται τα αυστηρότερα δυνατά μέτρα ασφαλείας.

Χθες βράδυ το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικώνανακοίνωσε μέσω Twitter ότι η Γερμανία προετοιμάζει το μεγαλύτερο έως τώρα πακέτο στήριξης της Ουκρανίας: περιλαμβάνει πυρομαχικά, συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, άρματα μάχης και στρατιωτική μηχανολογική υποστήριξη αξίας άνω των 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Related Articles

Back to top button