ΚΟΣΜΟΣ

Μακρόν σε Τουρκία: Μόνο με κόκκινες γραμμές καταλαβαίνετε

Σκληρή δήλωση Μακρόν για Αγκυρα: Η Τουρκία καταλαβαίνει μόνο από πράξεις

Την πολιτική των «κόκκινων γραμμών» απέναντι στην Τουρκία για την ανατολική Μεσόγειο, υιοθετεί ανοικτά ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. 

«Σε ό,τι αφορά την κυριαρχία στη Μεσόγειο, πρέπει να είμαι συνεπής σε λόγια και έργα. Μπορώ να σας πω ότι οι Τούρκοι μόνο αυτό υπολογίζουν και σέβονται. Αν μιλάς χωρίς αυτό να ακολουθείται από πράξεις… Αυτό που έκανε η Γαλλία φέτος το καλοκαίρι ήταν σημαντικό. Ήταν πολιτική κόκκινων γραμμών. Το έκανα στη Συρία». 

Οι δηλώσεις του Μακρόν έρχονται ενώ η Τουρκία εμφανίζεται ανυποχώρητη για τις δραστηριότητές της στην ανατολική Μεσόγειο, με το Oruc Reis να κάνει έρευνες σε νερά άνωθεν την ελληνικής υφαλοκρηπίδας, συνοδευόμενο από τον τουρκικό πολεμικό στόλο απέναντι στον οποίο έχει αναπτυχθεί το ελληνικό ναυτικό

Στα μέσα Αυγούστου, οι ελληνικές και οι γαλλικές ένοπλες δυνάμεις πραγματοποίησαν κοινή ναυτική άσκηση στην ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης και περιοχής που έχει δεσμεύσει με παράνομη NAVTEX η Τουρκία. Στην άσκηση συμμετείχαν οι Φρεγάτες (Φ/Γ) «ΣΠΕΤΣΑΙ», «ΑΙΓΑΙΟΝ», «ΛΗΜΝΟΣ», «ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ» και Γαλλική ομάδα πλοίων (Task Force) αποτελούμενη από το Γαλλικό Ελικοπτεροφόρο FS «TONNERRE» και τη Φρεγάτα FS «LA FAYETTE».

Εν τω μεταξύ, η Τουρκία ανεβάζει το διπλωματικό θερμόμετρο απέναντι στις ευρωπαϊκές προειδοποιήσεις. Μετά την άτυπη σύνοδο ΥΠΕΞ της ΕΕ στο Βερολίνο η Άγκυρα κάλεσε τα κράτη-μέλη της ΕΕ να μην υποστηρίξουν τις «μαξιμαλιστικές» θέσεις της Ελλάδας.

Τουρκία: Το Καστελόριζο δεν μπορεί να έχει υφαλοκρηπίδα

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Χαμί Ακσόι, υποστήριξε πως το Καστελόριζο και τα ελληνικά νησιά που βρίσκονται κοντά στην Ανατολία, δεν μπορούν να έχουν υφαλοκρηπίδα και κατηγόρησε Ελλάδα και Κύπρο για την ένταση στην περιοχή. 

Πρόσθεσε δε πως η «ρητορική των κυρώσεων» από την Ευρωπαϊκή Ένωση μόνο να τονώσει μπορεί την αποφασιστικότητα της χώρας του. Κατά τον Ακσόι, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει δικαίωμα να επικρίνει την Τουρκία ή να ζητά τον τερματισμό των ερευνών για υδρογονάνθρακες, που η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι περιορίζονται μόνο σε ύδατα άνωθεν της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

«Την ευθύνη για την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο την έχουν η Ελλάδα και η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση (Κυπριακή Δημοκρατία) με τις μαξιμαλιστικές τους απαιτήσεις και τις παράνομες τους ενέργειες. Αυξάνει περισσότερο την ένταση, με την δικαιολογία της αλληλεγγύης, η άνευ όρων υποστήριξη που δίνει η Ε.Ε με την δικαιολογία της αλληλεγγύης , σε αυτό το δίδυμο που θέλει να αγνοήσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας και των Τουρκοκυπρίων στην ανατολική Μεσόγειο».

lifo.gr

Tags

Related Articles

Back to top button
Close
Close