ΚΟΣΜΟΣ

Λούλα: «Θα τιμωρηθούν οι φασίστες» – Υπό έλεγχο πλέον τα κυβερνητικά κτίρια μετά την εισβολή

Ο Βραζιλιάνος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι θα διεξαχθεί έρευνα για να διαπιστωθεί ποιος υποκίνησε τους εισβολείς στο Κονγκρέσο.

Άμεση ήταν η παρέμβαση του Βραζιλιάνου προέδρου Λούλα ντα Σίλβα για τα γεγονότα που συνέβησαν στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Ο  Λούλα υποστήριξε ότι θα αντιμετωπίσει την απόπειρα πραξικοπήματος με αποφασιστικότητα.

«Φανατικοί φασίστες, έκαναν κάτι που δεν έγινε ποτέ στη χώρα μας. Θα τιμωρηθούν. Θα μάθουμε ποιος χρηματοδότησε τους βάνδαλους. Αποφασίζω την παρέμβαση της Ομοσπονδιακής Περιφέρειας της Μπραζίλια» ανέφερε μεταξύ άλλων στο διάγγελμά του.

Επέμβαση της εθνοφρουράς και απαγόρευση κυκλοφορίας

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα καταδίκασε την εισβολή των υποστηρικτών του Ζαΐρ Μπολσονάρο σε κυβερνητικά κτίρια στην Μπραζίλια. 

Έκανε λόγο για «βάνδαλους φασίστες» και κήρυξε «ομοσπονδιακή παρέμβαση» στην πρωτεύουσα, μέχρι τις 31 Ιανουαρίου, προκειμένου οι δυνάμεις ασφαλείας να θέσουν ξανά υπό τον έλεγχό τους την πόλη και να αποκαταστήσουν την τάξη. 

«Θα τους βρούμε όλους και θα τιμωρηθούν», είπε αναφερόμενος σε εκείνους που ευθύνονται για τις λεηλασίες, από την Αραρακουάρα του Σάο Πάολο -όπου πραγματοποιούσε επίσημη επίσκεψη σήμερα. 

«Αυτό που συνέβη σήμερα στην Μπραζίλια ήταν βαρβαρότητα», τόνισε ο Λούλα, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι υπήρξε «κενό ασφαλείας» στην πόλη.

Ο Λούλα διέταξε την εθνοφρουρά να κινηθεί για να αποκαταστήσει την τάξη στην πρωτεύουσα, ενώ διέταξε να κλείσει το κέντρο της Μπραζίλια -συμπεριλαμβανομένης της κεντρικής λεωφόρου όπου βρίσκονται τα διοικητικά και κυβερνητικά κτίρια- για 24 ώρες.

Θα αναζητηθούν οι χρηματοδότες τους

Ο αριστερός πρόεδρος υποσχέθηκε επίσης ότι οι αρχές θα βρουν και τους «χρηματοδότες» των μπολσοναριστών, υπογραμμίζοντας ότι «υπάρχουν πολλές ομιλίες» του πρώην προέδρου Μπολσονάρο μέσα από τις οποίες είχε ενθαρρύνει αυτές τις εισβολές. 

Υπό έλεγχο τα κρατικά κτίρια

Οι άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας έθεσαν ξανά υπό τον έλεγχό τους το Κογκρέσο, το Ανώτατο Δικαστήριο και το προεδρικό μέγαρο στην Μπραζίλια, όπως μετέδωσε το τοπικό τηλεοπτικό κανάλι Globonews.

Υπενθυμίζεται ότι με την «ομοσπονδιακή παρέμβαση» που κήρυξε ο Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα μέχρι τις 31 Ιανουαρίου, οι δυνάμεις ασφαλείας θα τεθούν υπό ομοσπονδιακή διοίκηση.

Ειδικότερα, όλες οι δυνάμεις ασφαλείας της Μπραζίλια τίθενται υπό τον έλεγχο ενός προσώπου που όρισε ο Λούλα, του Ρικάρντο Γκαρσία Καπέλι, ο οποίος θα λογοδοτεί απευθείας στον πρόεδρο και μπορεί να χρησιμοποιήσει «κάθε όργανο, πολιτικό ή στρατιωτικό» για τη διατήρηση της τάξης.

Χάος στη Μπραζίλια

Νωρίτερα, στην πρωτεύουσα Μπραζίλια επικράτησε χάος μετά την εισβολή των μπολσοναριστών στο Κογκρέσο. 

Εκατοντάδες μπολσοναριστές, τυλιγμένοι με βραζιλιάνικες σημαίες ή φορώντας κίτρινα μπλουζάκια, έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό και εισέβαλαν στο Κογκρέσο και σε κτίρια υπουργείων στην Μπραζίλια.

Τα πλάνα που μεταδίδουν τα τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα αλλά και τα βίντεο που αναρτήθηκαν σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης ομάδες προσκείμενες στον πρώην πρόεδρο Ζαΐρ Μπολσονάρο, θυμίζουν αρκετά τις εικόνες από τα γεγονότα που προκάλεσαν οι οπαδοί του Ντόναλντ Τραμπ στο Καπιτώλιο των Ηνωμένων Πολιτειών τον Ιανουάριο του 2021.

Στη ράμπα του προεδρικού μεγάρου Πλανάλτο, όπου την περασμένη Κυριακή ο Λούλα παρέλαβε τα σύμβολα της προεδρίας του, έφιπποι αστυνομικοί προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να απομακρύνουν τους διαδηλωτές, ενώ στην πλατεία των Τριών Εξουσιών, μπολσοναριστές οπλισμένοι με ρόπαλα έριξαν έναν αστυνομικό από το άλογό του και τον χτύπησαν. 

Ένα ελικόπτερο έριχνε βομβίδες κρότου-λάμψης στους διαδηλωτές που είχαν καταλάβει τη στέγη του Κογκρέσου.

Related Articles

Back to top button