ΚΟΣΜΟΣ

Κρίσιμη η κατάσταση του Τραμπ – Πηγή ανατρέπει το ιατρικό ανακοινωθέν

Μπορεί οι γιατροί του Ντόναλντ Τραμπ να εμφανίζονται καθησυχαστικοί για την πορεία της υγείας του, ωστόσο το πρακτορείο Reuters επικαλείται πηγή που ανατρέπει τις επίσημες ανακοινώσεις για την αντίδραση του οργανισμού του στον κορωνοϊό. 

«Ο πρόεδρος δεν είναι ακόμα σε μία ξεκάθαρη πορεία ανάρρωσης από την νόσο COVID-19 και κάποιες από τις ζωτικές του λειτουργίες τις τελευταίες 24 ώρες εκδήλωσαν πολύ ανησυχητικά σημάδια.

Η πηγή που επικαλείται το Reuters και «έχει γνώση της κατάστασης» ζήτησε να μην κατανομαστεί. Πρόσθεσε δε ότι οι επόμενες 48 ώρες θα είναι κρίσιμες για την φροντίδα που θα δεχτεί ο Τραμπ. 

Ο Δρ. Sean Conley έδωσε νωρίτερα συνέντευξη τύπου για την κατάσταση της υγείας του Ντόναλντ Τραμπ, που νοσηλεύεται στο στρατιωτικό νοσοκομείο Walter Reed.

Ο 74χρονος πρόεδρος των ΗΠΑ εκδήλωσε χθες τα πρώτα συμπτώματα -βήχα, πυρετό, ρινική συμφόρηση- και, σύμφωνα με τον γιατρό του, από το πρωί «τα πηγαίνει πολύ καλά» και η κλινική του εικόνα βελτιώνεται.

«Όπως αναφέρθηκε χθες, εγώ συνέστησα να φέρουμε τον Πρόεδρο (σ.σ στο νοσοκομείο) ως ένα προληπτικό μέτρο για να έχουμε την καλύτερη δυνατή παρακολούθηση και ό,τι άλλο μπορεί να χρειαστεί». Ο Τραμπ ήδη υποβάλλεται σε θεραπεία αντισωμάτων και έχει μπει σε πενθήμερο πρόγραμμα ρεμδεσιβίρης.

Κατά τον Conley, ο Τραμπ δεν έχει πυρετό τις τελευταίες 24 ώρες και δεν χρειάστηκε αναπνευστήρα. Αν και τον ρώτησαν επανειλημμένως αν ο Τραμπ χρειάστηκε αναπνευστήρα έστω και για λίγο μετά την διάγνωσή του, ο γιατρός περιορίστηκε στο να απαντήσει πως ο πρόεδρος δεν είναι συνδεδεμένος σε οξυγόνο τώρα.

Παράλληλα απέφυγε να προσδιορίσει σε πόσες μέρες θα δοθεί εξιτήριο. «Είναι δύσκολο να το πει κανείς», σχολίασε ο γιατρός, εκφράζοντας την αισιοδοξία του πως ο πρόεδρος δεν θα χρειαστεί υποστήριξη οξυγόνου τα επόμενα 24ωρα.

Ο Conley σημείωσε πως ο Τραμπ είναι «άνδρας και ελαφρώς υπέρβαρος» αλλά πέρα από αυτά δεν έχει κάποιον σοβαρό επιβαρυντικό παράγοντα. Η πίεσή του και οι καρδιακοί του παλμοί είναι εντός των φυσιολογικών ορίων. Ερωτηθείς για τον λόγο που διακομίστηκε σε νοσοκομείο ενώ δεν είναι βαριά άρρωστο, ο Conley αποκρίθηκε: «είναι ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών».

Ο πνευμονολόγος Sean N. Dooley σημείωσε από την πλευρά του ότι οι γιατροί παρακολουθούν στενά την υγεία του Τραμπ για οποιοδήποτε ίχνος επιπλοκής – είτε από τον κορωνοϊό, είτε από τις θεραπείες που ακολουθούνται.

Ασάφεια ως προς τον χρόνο διάγνωσης

Όπως παρατηρεί ο Guardian, οι γιατροί του Τραμπ δήλωσαν πως έχουν περάσει 72 ώρες από την διάγνωση του Τραμπ, στοιχείο που δεν συνάδει με όσα είχαν γίνει γνωστά ως τώρα, αφού η ασθένειά του προέδρου γνωστοποιήθηκε τα μεσάνυχτα της Παρασκευής (ώρα Ελλάδος).

Αν ισχύει το νέο χρονικό πλαίσιο, αυτό σημαίνει πως ο Τραμπ πήγε σε φιλανθρωπική οργάνωση στο Νιου Τζέρσεϊ γνωρίζοντας ότι νοσεί με Covid-19.

Related Articles

Back to top button