ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: 435.000 τα κρούσματα παγκοσμίως – Η Ισπανία ξεπέρασε την Κίνα σε νεκρούς

Οι περιπτώσεις κρουσμάτων στον πλανήτη

npress newsroom

Η Ισπανία ξεπέρασε τον αριθμό των θανάτων που κατέγραψε η Κίνα, η οποία πλέον βρίσκεται σε ύφεση από τον νέο κοροναϊό και η Ινδία επέβαλε την πιο αυστηρή καραντίνα την Τετάρτη, ενώ η μία χώρα μετά την άλλη λαμβάνουν μέτρα για να αποφύγουν τις χειρότερες συνέπειες της πανδημίας.

Η Ισπανία ανακοίνωσε 738 θανάτους από τον Covid-19, την πνευμονική ασθένεια που προκαλείται από τον ιό, στην μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση σε εθνικό αριθμό θανάτων που πλέον έχουν ανέλθει σε 3.434, ξεπερνώντας και την Κίνα. Μόνο η Ιταλία, με 6.820 θανάτους, την ξεπερνάει μέχρι στιγμής

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, η Ισπανία έγινε μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εστίες του κοροναϊού στον κόσμο, λόγω του ότι, όπως λένε οι ειδικοί, τόσο στην καθυστερημένβ αντίδραση της κυβέρνησης στην πανδημία, όσο και της δραστήριας νυχτερινής ζωής των Ισπανών και της αντίστασης τους στην κυβερνητική διαταγή για καραντίνα. Η κατάσταση είναι τόσο σοβαρή ώστε οι αρχές βρήκαν ηλικιωμένους χωρίς καν επιτήρηση και νεκρούς στα κρεβάτια τους σε πολλά νοσηλευτικά ιδρύματα.

Παγκοσμίως, τα κρούσματα ξεπέρασαν τις 435.000 την Τετάρτη και πάνω από 19.600 πέθαναν, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins. Την ίδια ώρα, πάνω από 109.000 άνθρωποι που έχουν μολυνθεί από τον ιό έχουν ανακάμψει.

Στις ΗΠΑ, περισσότεροι από 800 άνθρωποι έχουν πεθάνει και πολλές πολιτείες πλέον παροτρύνουν τους πολίτες να παραμείνουν στο σπίτι τους. Ο αριθμός των κρουσμάτων από κοροναϊό έχει ξεπεράσει τα 55.000 άτομα, ακολουθώντας μόνο την Κίνα και την Ιταλία, σύμφωνα με τον Johns Hopkins.

Για να μετριάσει το πλήγμα, η κυβέρνηση Τραμπ κατέληξε σε συμφωνία με το κογκρέσο των Η.Π.Α. σχετικά με εκτιμώμενο πακέτο βοήθειας 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Περιλαμβάνει άμεσους ελέγχους σε πολλούς Αμερικανούς, ένα διευρυμένο πρόγραμμα ασφάλισης της ανεργίας, δάνεια προς επιχειρήσεις και πρόσθετους πόρους για τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης καθώς ο ιός εξαπλώνεται.

Η καραντίνα που αποφάσισε η Ινδία επηρεάζει 1,3 δισεκατομμύρια ανθρώπους και κλείνει όλες τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και τις κυβερνητικές υπηρεσίες που θεωρούνται μη απαραίτητες. Σε τμήματα της πρωτεύουσας, του Νέου Δελχί, υπήρχαν λίγοι άνθρωποι στους δρόμους την Τετάρτη, εκτός από τους πωλητές οδικών οχημάτων με τα οπωροκηπευτικά τους. Τα τρένα του μετρό, συνήθως χρησιμοποιούμενα από χιλιάδες σε ολόκληρη την πόλη, ήταν κλειστά.

Η Σαουδική Αραβία ανέφερε τον πρώτο θάνατό της, τον θάνατο ενός αφγανού κατοίκου που μολύνθηκε από τον ιό. Η Λιβύη κατέγραψε την πρώτη της λοίμωξη, αφού ένας 73χρονος άντρας που επέστρεψε από τη Σαουδική Αραβία ήταν θετικός στον ιό.

Ο κυβερνήτης του Τόκυο κάλεσε τους κατοίκους της πόλης να εργάζονται από το σπίτι τους και όπου είναι δυνατόν να αποφεύγουν περιττά ταξίδια το Σαββατοκύριακο, αφού η Ιαπωνική μητρόπολη κατέγραψε 41 νέα περιστατικά κοροναϊού την Τετάρτη, πάνω από τα διπλάσια από την προηγούμενη ημέρα. Αυτό έφερε τις συνολικά κρούσματα στο Τόκιο στα 212.

Μέχρι στιγμής, η Ιαπωνία τα έχει πάει σχετικά καλύτερα σε σύγκριση με τις Η.Π.Α. και την Ευρώπη στην πρόληψη της εξάπλωσης του ιού. Η χώρα έχει επιβεβαιωμένα 1.193 κρούσματα και 43 θανάτους από το βράδυ της Τρίτης. Σε γενικές γραμμές, τα γραφεία και τα καταστήματα παρέμειναν ανοιχτά και η δημόσια συγκοινωνία λειτουργεί κανονικά.

Η Κίνα έχει αρκετές μέρες να καταγράψεη νέες εγχώριες λοιμώξεις, αν και συνεχίζει να αναφέρει νέες περιπτώσεις σε ταξιδιώτες από το εξωτερικό. Συνολικά, υπήρχαν περισσότερες από 81.500 περιπτώσεις και πάνω από 3.200 θανάτους στη χώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Johns Hopkins.

Tags

Related Articles

Back to top button
Close
Close