ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα: Γυναίκα γέννησε όρθια γιατί δεν πρόλαβε να κάνει τεστ Covid για το μαιευτήριο

Κόσμος βοήθησε την γυναίκα να γεννήσει 

Ισχυρό παραμένει το κύμα διαδηλώσεων στην Κίνα, με την αστυνομία να εντείνει τα τιμωρητικά μέτρα και τους πολίτες να δυναμώνουν τη φωνή της δυσαρέσκειας. Σε αυτό το πυρακτωμένο σκηνικό, τον γύρο των κοινωνικών δικτύων κάνει βίντεο που δείχνει μια γυναίκα να… γεννάει όρθια στη μέση του δρόμου, με πολλούς να υποστηρίζουν ότι αυτό συνέβη γιατί δεν είχε προλάβει να κάνει τεστ για τον κορωνοϊό. 

Η γυναίκα από την Κίνα, σύμφωνα με όσα κυκλοφορούν στο Twitter, αναγκάστηκε να γεννήσει κυριολεκτικά όρθια, έξω από μαιευτήριο στην πόλη Gulan, καθώς δεν πρόλαβε να υποβληθεί στο απαραίτητο τεστ για να μπει στο μαιευτήριο. 

Στο βίντεο φαίνεται η γυναίκα να φέρνει το μωράκι της στον κόσμο όρθια στο πεζοδρόμιο. Γύρω της έχει συγκεντρωθεί κόσμος που την βοηθά να γεννήσει. 

Η κατάσταση στην Κίνα

Με την κόπωση να έχει χτυπήσει «κόκκινο» από τα τρία χρόνια εγκλεισμού λόγω πανδημίας, ο κόσμος εξακολουθεί επί μια σχεδόν συνεχόμενη εβδομάδα να ξεχύνεται στους δρόμους. Οι Αρχές, ωστόσο, συνεχίζουν να εφαρμόζουν αυστηρές μεθόδους καταστολής, προχωρώντας παράλληλα και σε απανωτές συλλήψεις. 

Την ίδια στιγμή, το μέλλον του Σι Τζιπίνγκ κρέμεται από μια λεπτή κλωστή, με τον κόσμο να φωνάζει δυνατά να παραιτηθεί ο ηγέτης της Κίνας και να κρατά λευκά πανό ως ένδειξη οργής απέναντι στη λογοκρισία.  

Παρά τις περιπολίες, τις δεκάδες προσαγωγές, τις τηλεφωνικές προειδοποιήσεις από μέρους των αστυνομικών και τα οδοφράγματα ακόμη και σε κεντρικά σημεία των πόλεων, οι κινητοποιήσεις δεν σταματούν μετά και την «έκρηξη» διαμαρτυρίαςτου Σαββατοκύριακου, που έφερε το Πεκίνο απέναντι στην πρώτη μαζική αντίδραση αυτής της έκτασης, μετά το 1989.

Το βράδυ της Τρίτης έγιναν νέες διαδηλώσεις, που σημαδεύτηκαν από βίαια επεισόδια, στην Γκουάνγκτζου, πόλη 19 εκατ. κατοίκων. Πολίτες συγκρούστηκαν με αστυνομικούς που φόραγαν ολόσωμες λευκές προστατευτικές στολές και κράταγαν ασπίδες πάνω από τα κεφάλια τους για να μη τους χτυπήσουν αντικείμενα που εκτοξεύονταν εναντίον τους, όπως δείχνουν πλάνα που κυκλοφορούν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης. Σε άλλο βίντεο, εικονίζονται συλληφθέντες με χειροπέδες.

Μολονότι ο επικεφαλής εσωτερικής ασφάλειας της Κίνας δεσμεύτηκε χθες να «διατηρήσει αποτελεσματικά τη συνολική κοινωνική σταθερότητα», εντούτοις ο Τσεν Ούενγκινπροέτρεψε τους υπεύθυνους επιβολής του νόμου «να χτυπήσουν αποφασιστικά τη διείσδυση και τις δραστηριότητες δολιοφθοράς από εχθρικές δυνάμεις, καθώς και παράνομες και εγκληματικές πράξεις που διαταράσσουν την κοινωνική τάξη», όπως ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, χωρίς, ωστόσο, να αναφέρεται ρητά στις κινητοποιήσεις.

Για τους περισσότερους αναλυτές, ωστόσο, το «μήνυμα» του Ούενγκιν συνιστά προάγγελο της σκληρής καταστολής που δρομολογείται, αν οι κινητοποιήσεις εξακολουθήσουν τις επόμενες μέρες, αναμοχλεύοντας μνήμες το κίνημα υπέρ της δημοκρατίας, στην Πλατεία Τιεν Αν Μεν. Και αυτό γιατί, ο περιορισμός των ατομικών ελευθεριών εξαιτίας της πολιτικής του «μηδενικού Covid» του Πεκίνου αποκτά πλέον χαρακτηριστικά ευθείας αμφισβήτησης της συνολικής πολιτικής του ηγέτη της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ με ορισμένους από τους διαδηλωτές να ζητούν δημόσια την παραίτησή του, διαμαρτυρόμενοι για το έλλειμμα δημοκρατίας και τον κλοιό λογοκρισίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον επικεφαλής της εσωτερικής ασφάλειας, οι αστυνομικοί φέρεται ακόμη να υποστηρίζουν προς τους διαδηλωτές πως οι μαζικές διαμαρτυρίες είναι υποκινούμενες από «ξένα κέντρα», σε μια προσπάθεια να ενσπείρουν την καχυποψία και την αμφισβήτηση κι ενώ ειδικά μέτρα λαμβάνονται τις τελευταίες ώρες σε πανεπιστημιακές μονάδες, καθώς οι φοιτητές πρωτοστατούν στις αντιδράσεις.

Άρον άρον στο σπίτι

Συγκεκριμένα, ορισμένα πανεπιστήμια του Πεκίνου έχουν δρομολογήσει νωρίτερα την επιστροφή των φοιτητών στα σπίτια τους για τις χειμερινές διακοπές προσφέροντας μαθήματα online, σύμφωνα με το CNN, επικαλούμενα επισήμως την προστασία από τον ιό, αν και αποβλέπουν στο να αποθαρρύνουν το φοιτητικό κοινό από τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό δίκτυο.

Related Articles

Back to top button