ΚΟΣΜΟΣ

Καυτό Καλοκαίρι: Προβλέπονται ρεκόρ θερμοκρασιών για το 2024

Νέα αναφορά των Ηνωμένων Εθνών προειδοποιεί ότι το 2024 αναμένεται να είναι ακόμα πιο ζεστό από το προηγούμενο έτος. Η ανησυχία για τις αλλαγές στο κλίμα είναι υψηλή.

Οι παγκόσμιες θερμοκρασίες πέρυσι σημείωσαν αρκετά ρεκόρ, ωστόσο μία νέα αναφορά των Ηνωμένων Εθνών προειδοποιεί πως το 2024 θα είναι ακόμα πιο ζεστό. Στην ετήσια αναφορά της Κατάστασης του Κλίματος, οι υπηρεσίες καιρού και κλίματος των Ηνωμένων Εθνών επιβεβαίωσαν πως το 2023 ήταν το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί, με μεγάλη μάλιστα διαφορά και σημείωσαν πως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το 2024 να σπάσει το ρεκόρ του 2023.

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO) δήλωσε πως η μέση θερμοκρασία επιφανείας πέρυσι ήταν 1.45 βαθμούς Κελσίου παραπάνω από τα προ-βιομηχανικά επίπεδα.

Ο πλανήτης είναι στο χείλος της καταστροφής. Η Γη εκπέμπει σήμα κινδύνου. Η ρύπανση από τα ορυκτά καύσιμα στέλνει το χάος του κλίματος εκτός κλίμακας και οι αλλαγές επιταχύνονται. – Antonio Guterres, Γενικός Γραμματέας Ηνωμένων Εθνών

Παγκόσμια μέση διαφορά θερμοκρασίας

Αυτό που βιώσαμε το 2023, ειδικά με τη χωρίς προηγούμενο θέρμανση των ωκεανών, την υποχώρηση των παγετώνων και την απώλεια του θαλάσσιου πάγου στην Αρκτική, είναι πηγή ιδιαίτερης ανησυχίας. Μέχρι το τέλος του 2023, περισσότερο από το 90% των ωκεανών είχαν συνθήκες καύσωνα κάποια στιγμή μέσα στο έτος. Πιο συχνοί και πιο έντονοι καύσωνες στους ωκεανούς θα έχουν πρωτοφανείς αρνητικές επιπτώσεις για τα θαλάσσια οικοσυστήματα.

Οι παγετώνες παγκοσμίως είχαν τη μεγαλύτερη απώλεια πάγου από τότε που ξεκινήσαμε να έχουμε αρχεία το 1950. Στην Ελβετία, οι παγετώνες έχασαν το 10% του εναπομείναντα όγκου τους, μόλις στα τελευταία δύο χρόνια. Η μέγιστη περιοχή  του Ανταρκτικού πάγου στο τέλος του χειμώνα στο νότιο ημισφαίριο, ήταν περίπου ένα εκατομμύριο τετραγωνικά χιλιόμετρα λιγότερα, ίση με το μέγεθος της Γαλλίας και της Γερμανίας μαζί. Ο ρυθμός ανόδου της στάθμης της θάλασσας την τελευταία δεκαετία έχει υπερδιπλασιαστεί.

Η επιστημονική γνώση για την κλιματική αλλαγή υπάρχει εδώ και πέντε δεκαετίες και παρόλα αυτά χάσαμε μία ολόκληρη γενιά ευκαιριών. Η κλιματική απάντηση πρέπει να διέπεται από την ευημερία των επόμενων γενεών και όχι από τα βραχυπρόθεσμα οικονομικά συμφέροντα. Ως Γενική Γραμματέας του WMO, σημαίνω το συναγερμό για την κατάσταση του παγκόσμιου κλίματος. – Celeste Saulo

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button