ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ : Σημαντική ευκαιρία για λύση στο Κυπριακό

Ξεκινά αύριο στο Κραν Μοντάνα η Διάσκεψη για το Κυπριακό με τις ΗΠΑ να εκτιμούν, πως πρόκειται για μια μοναδική ευκαιρία ώστε να δοθεί λύση μετά από δεκαετίες. Η Αμερικανή πρέσβειρα στην Κύπρο Κάθλιν Ντόχερτι σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων σημείωσε ότι επιδίωξη των ΗΠΑ είναι η επιτυχής ευόδωση των συνομιλιών.

Ειδικότερα η Κάθλιν Ντόχερτι τόνισε ότι η κάθε διαπραγμάτευση πάντοτε καταλήγει σε ανταλλαγές (trade offs) και κάλεσε όλα τα μέρη, περιλαμβανομένων και των εγγυητριών δυνάμεων, να συνεργαστούν πλήρως και να προσέλθουν στο τραπέζι των συνομιλιών με ειλικρινή πνεύμα καλής θέλησης και συμβιβασμού.

ADS

Για το ρόλο των ΗΠΑ στη διαδικασία των συνομιλιών, είπε πως οι ΗΠΑ υποστηρίζουν και είναι έτοιμες να ενεργήσουν «με τον κατάλληλο τρόπο στον κατάλληλο χρόνο για να βοηθήσουν τους ηγέτες και τα ΗΕ».

Στη συνέντευξή της είπε ακόμα ότι ο καλύτερος τρόπος να προστατευτούν τα δικαιώματα της Κύπρου και να μοιραστούν οι πόροι στην ΑΟΖ της ΚΔ είναι μέσω μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης.

Η κ. Ντόχερτι αναγνώρισε ότι η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων θα πρέπει να αποτελεί κίνητρο για συνεργασία, σημειώνοντας ωστόσο ότι το θέμα αυτό αποτέλεσε πηγή εντάσεων στην περιοχή και αλλού.

Χαρακτήρισε την Κύπρο «ένα στρατηγικό και σταθερό εταίρο σε μια ασταθή περιοχή».

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button