ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Δικαστήριο δικαίωσε χριστιανό φούρναρη που αρνήθηκε να φτιάξει γαμήλιο κέικ σε gay ζευγάρι

Το δικαστήριο στο Κολοράντο των Ηνωμένων Πολιτειών απέρριψε την αγωγή που είχαν καταθέσει οι δύο νεόνυμφοι, επικαλούμενοι ρατσιστική αντιμετώπιση.

 

ADS

 

Η δικαστική διαμάχη ανάμεσα στις δύο πλευρές ξεκίνησε το 2012, όταν το αρχικό δικαστήριο δικαίωσε τους David Mullins και Charlie Craig, έναντι του φούρναρη Jack Phillips.

Έξι χρόνια μετά, η ίδια υπόθεση εκδικάσθηκε στο ανώτατο δικαστήριο, το οποίο αποφάσισε να ανατρέψει την προηγούμενη απόφαση και να δικαιώσει τον φούρναρη, με το σκεπτικό ότι ήταν χριστιανός και βάσει της θρησκείας του, δεν μπορούσε να δεχτεί την κατασκευή του γαμήλιου κέικ στο που θέλησε να του αναθέσει το gay ζευγάρι.

Οι οργανώσεις υπέρ των δικαιωμάτων των gay αντέδρασαν στην απόφαση, κάνοντας λόγο για ένα δεδικασμένο που ενδέχεται να προκαλέσει μεγάλα εμπόδια στο τελετουργικό των γάμων ζευγαριών του ίδιου φύλου.

Το δικαστήριο στην απόφασή του υποστήριζε ότι όπως είναι υποχρεωμένο να υπερασπίζεται τα δικαιώματα των gay, έτσι είναι υποχρεωμένο να υπερασπίζεται και τα δικαιώματα που άπτονται σε θέματα θρησκείας, εγκρίνοντας με ψήφους 7-2 την έφεση του κ. Φίλιπς.

Στη δίκη του 2012, ο φούρναρης είχε δηλώσει ότι αποτελεί πάγια πολιτική της εταιρείας του να μην κατασκευάζει κέικ για γαμήλιες τελετές gay ζευγαριών. Πρότεινε δε οποιοδήποτε άλλο προϊόν, για οποιαδήποτε άλλη περίσταση, αλλά όχι για γάμο. «Είναι δικαίωμα του κάθε δημιουργού να μην φτιάχνει ένα προϊόν, αν δεν το επιθυμεί», είχε τονίσει ο Τζακ Φίλιπς.

Στο ανώτατο δικαστήριο αναγνωρίστηκε το δικαίωμα αυτό με βάση τη θρησκεία, με συνέπεια ο φούρναρηςς από Lakewood, το οποίο βρίσκεται κοντά στο Ντένβερ, να απαλλαγεί των κατηγοριών του.

Related Articles

Back to top button