ΚΟΣΜΟΣ

Η Τουρκία για το Kemal Reis: «Δεν έφυγε, συνοδεύει το Μπαρμπαρός στην Κύπρο»

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας εξέδωσε ανακοίνωση για την αποχώρηση της φρεγάτας«Κεμάλ Ρέις» που συνόδευε το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Oruc Reis» σε νερά άνωθεν της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Η Άγκυρα έκανε ανάρτησή στο Twitter δίνοντας στη δημοσιότητα τέσσερις φωτογραφίες της φρεγάτας, λέγοντας πως συνοδεύει το ερευνητικό πλοίο Barbaros, ακολουθώντας τις ασκήσεις με την ακτοφυλακή στα ανατολικά της Κύπρου. https://02244da0a40cfcd91d9cbf954568174e.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-37/html/container.html

Πηγή του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού επιβεβαίωσε στην LiFO πως η τουρκική φρεγάτα είχε επακουμβήσει με την ελληνική φρεγάτα Λήμνος την Τετάρτη, σε ένα «παρ’ ολίγον» θερμό επεισόδιο. Το αποτέλεσμα, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν να προκληθούν ζημιές στο τουρκικό πολεμικό πλοίο ενώ αντίθετα η ελληνική φρεγάτα παρέμεινε αξιόπλοη μετά το περιστατικό και συμμετείχε στην κοινή ναυτική άσκηση Ελλάδας-Γαλλίας.


Την ίδια ώρα, η Κύπρος εξέδωσε αντι-Νavtex  σε απάντηση της χθεσινής Navtex της Τουρκίας, με την οποία παρατείνει την παρουσία του Γιαβούζ στο τεμάχιο 6 της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου.

Αναλυτικά, με αντι-Navtex που εκδόθηκε από το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, στη Λάρνακα, η Κυπριακή Δημοκρατία ενημερώνει πως η Navtex που εξέδωσε η Τουρκία αφορά «μη εξουσιοδοτημένη και παράνομη δραστηριότητα του πλοίου γεώτρησης Γιαβούζ και των υποστηρικτικών προς αυτό πλοία στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και την υφαλοκρηπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Η Κύπρος τονίζει πως η κίνηση της Τουρκίας «αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, επηρεάζει τις διαδικασίες θαλάσσιας ασφάλειας και είναι επίσης ποινικό αδίκημα σύμφωνα με τους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Ο Τούρκος απόστρατος Ναύαρχος και «αρχιτέκτονας» της λεγόμενης Γαλάζιας Πατρίδας, Cem Gurdeniz, εξέφρασε την πεποίθηση πως η Τουρκία θα αποχωρήσει από το ΝΑΤΟ, σε περίπτωση που η Ελλάδα αναλάβει στρατιωτική δράση στην ανατολική Μεσόγειο.

«Η Τουρκία θα εγκαταλείψει το ΝΑΤΟ εάν η Ελλάδα αναλάβει στρατιωτική δράση στην Ανατολική Μεσόγειο – Η αποχώρηση της Τουρκίας από τη συμμαχία θα αποτελούσε βαρύ πλήγμα στη νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ».

Tags

Related Articles

Back to top button
Close
Close