ΚΟΣΜΟΣ

Η Ιαπωνία αυξάνει επιτέλους τα επιτόκια

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας αποφάσισε να αυξήσει το κόστος δανεισμού για πρώτη φορά μετά από 17 χρόνια.

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BOJ) αύξησε το βασικό επιτόκιο της από -0,1% σε ένα εύρος από 0%-0,1%. Έρχεται καθώς οι μισθοί αναπτύχθηκαν μετά την άνοδο των καταναλωτικών τιμών. Το 2016, η τράπεζα είχε μειώσει το επιτόκιο κάτω από το μηδέν σε μια προσπάθεια να διεγείρει τη στασιμότητα της οικονομίας της χώρας. Η αύξηση σημαίνει ότι πλέον δεν υπάρχουν χώρες με αρνητικά επιτόκια. Όταν υπάρχουν αρνητικά επιτόκια, οι άνθρωποι πρέπει να πληρώνουν για να καταθέτουν χρήματα σε τράπεζα. Χρησιμοποιήθηκαν από διάφορες χώρες ως ένας τρόπος προτροπής των ανθρώπων να ξοδέψουν τα χρήματά τους αντί να τα καταθέτουν σε τράπεζα.

Η BOJ εγκατέλειψε επίσης μια πολιτική που είχε ως γνωστό όνομα τον έλεγχο του κέρδους από την απόδοση (YCC), η οποία την είχε δει να αγοράζει ιαπωνικά κρατικά ομόλογα για τον έλεγχο των επιτοκίων. Η πολιτική YCC ήταν σε ισχύ από το 2016 αλλά κρίθηκε για την παραμόρφωση των αγορών κρατώντας τα επιτόκια μακροπρόθεσμης διάρκειας από το να αυξάνονται. Σε μια δήλωση που ανακοινώθηκε η απόφαση, η BOJ ανέφερε ότι θα συνεχίσει να αγοράζει “κατά κύριο λόγο το ίδιο ποσό” κρατικών ομολόγων όπως πριν και θα αυξήσει τις αγορές σε περίπτωση που τα αποτυπώματα αυξηθούν ξαφνικά. Οι προσδοκίες ότι η BOJ θα αυξήσει επιτέλους τα επιτόκια είχαν αυξηθεί από την ανάληψη των καθηκόντων του κυβερνήτη Καζούο Ουέντα τον περασμένο Απρίλιο.

Τα πιο πρόσφατα επίσημα στοιχεία έδειξαν ότι ακόμη και αν ο ρυθμός της αύξησης των τιμών έχει επιβραδυνθεί, η πυρήνας καταναλωτική πληθωρικότητα της Ιαπωνίας διατηρήθηκε στον στόχο της τράπεζας του 2% τον Ιανουάριο. Η απόφαση να αυξηθούν επιτέλους τα επιτόκια εξαρτιόταν από τις μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας να αυξήσουν τους μισθούς των εργαζομένων τους για να τους βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν τον αυξανόμενο κόστος διαβίωσης, δήλωσε η Νομπούκο Κομπαγιάσι από την εταιρεία συμβούλων EY-Parthenon στο BBC. Νωρίτερα αυτό το μήνα, οι μεγαλύτερες εταιρείες της Ιαπωνίας συμφώνησαν να αυξήσουν τους μισθούς κατά 5,28% – τη μεγαλύτερη αύξηση μισθών εδώ και περισσότερο από τρεις δεκαετίες. Οι μισθοί στη χώρα είχαν παραμείνει σταθεροί από τα τέλη της δεκαετίας του ’90 ενώ οι τιμές καταναλωτή αυξάνονταν πολύ αργά ή ακόμα και μειώνονταν. Αλλά η επιστροφή της πληθωριστικής πίεσης μπορεί να είναι ταυτόχρονα καλά και κακά νέα για την οικονομία, δηλώνει η κα Κομπαγιάσι.

“Καλά, αν η Ιαπωνία μπορεί να διεγείρει την παραγωγικότητα και την εγχώρια ζήτηση. Κακά, αν η πληθωριστική πίεση παραμένει εξωτερικά κίνητρα όπως ο πόλεμος και οι διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού.” Στο μέλλον, η BOJ έχει σημάνει ότι δεν θα υπάρξουν περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων προς το παρόν καθώς προβλέπει ότι οι “ευνοϊκές χρηματοοικονομικές συνθήκες θα διατηρηθούν για την ώρα”. “Με την πληθωριστική πίεση να εξασθενεί τώρα, φαίνεται πιθανό ότι οι εργατικοί σύνδεσμοι θα πιέσουν για μικρότερες αυξήσεις μισθών στις διαπραγματεύσεις του επόμενου έτους”, έγραψε ο Μαρσέλ Τιλιάντ της ερευνητικής εταιρείας Capital Economics.

Τον Φεβρουάριο, ο κύριος δείκτης του χρηματιστηρίου της Ιαπωνίας, το Nikkei 225, έφτασε σε υψηλό κλείσιμο όλων των εποχών, υπερβαίνοντας το προηγούμενο ρεκόρ που είχε οριστεί πριν από 34 χρόνια. Αυτό το μήνα, η χώρα απέφυγε να πέσει σε τεχνική ύφεση αφού οι επίσημοι οικονομικοί της δείκτες αναθεωρήθηκαν. Τα αναθεωρημένα δεδομένα έδειξαν ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) ήταν υψηλότερο κατά 0,4% το τελευταίο τρίμηνο του 2023.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button